Överblick: KD vill straffa pedofiler hårdare och myndighet vill byta namn

Ingen SD-post i en eventuell M-ledd regering. KD vill se hårdare straff och fotboja för pedofiler. I dag inleds domstolsförhandlingar om gruvan i Pajala och en stor myndighet vill byta namn. Läs Altingets överblick.

Under Kristdemokraternas riksting i helgen klubbades bland annat att partiet ska verka för att utreda en lag om ett förbud för dömda pedofiler att vistas vid till exempel skolor och på vissa sociala medier, skriver TT/Omni.

Partistyrelsen ska även ta fram förslag om att fotboja ska användas på dömda pedofiler som inte går med på behandling som exempelvis kemisk kastrering efter avtjänat straff. Däremot röstade tinget nej till motionen om ett offentligt register över sexförbrytare som begått brott mot barn.

– Det vore en alltför långtgående integritetskränkning. Ett offentligt register kan användas väldigt brett, säger Andreas Carlson, KD:s rättspolitiska talesperson, till TT.

Partistyrelsens viktigaste förslag, att på sikt avskaffa regionerna och låta staten ta över ansvaret för vården, klubbades igenom utan problem.

Tappar kyrkobesökarna

Samtidigt tappar KD många av de väljare som besöker kyrkan minst en gång i månaden. Vid valet 2002 röstade 40 procent av den gruppen på KD, vid senaste valet hade den siffran sjunkit till 23 procent. När SVT Agenda frågar partiledaren Ebba Busch om att kyrkobesökarna är en del av deras kärnväljare, hänvisar Busch till att de inte är ett kristet parti.

Busch säger att KD i ställer är ”ett kristdemokratiskt parti som tillhör den största idépolitiska rörelsen i Europa”.

Namnbyte

I ett remissvar på regeringens lagförslag om reformeringen av Arbetsförmedlingen svarar myndigheten själva att de vill byta namn på myndigheten. I stället ska namnet vara Arbetsmarknadsmyndigheten, ett namn som kommer från den statliga arbetsmarknadsutredningen. Det skriver Arbetet.

Gruvstopp

I dag inleds mark- och miljödomstolens förhandlingar i Pajala om att delar av gruvtillståndet för Kaunis iron ska dras tillbaka. Det är Naturvårdsverket som krävt stoppet i gruvan i Kaunisvaara, då myndigheten anser att det finns flera miljörisker med gruvan.

– Om de skulle sätta stopp för oss förlorar man kanske jobbet och det är inte så lätt att få jobb i Pajala, säger produktionsborraren Björn Rantatalo till P4 Norrbotten.

Ingen ministerpost för SD

I en intervju i Aftonbladet säger Moderaternas partiledare Ulf Kristersson att det är helt uteslutet att Sverigedemokraterna skulle få en plats i en M-ledd regering. För att kunna samarbeta på regeringsnivå kräver Kristersson ”dokumenterad erfarenhet för att kunna samarbeta väl”.

– SD har inte det, det finns ingen som har samarbetat med dem. Man måste bygga upp ett förtroendekapital för att kunna göra det, säger han.

Få en gratis överblick av den svenska politiken varje dag. Skriv upp dig här.

Forrige artikel Hallå där Sara Damber – ”Godhet har blivit big business” Hallå där Sara Damber – ”Godhet har blivit big business” Næste artikel Överblick: Nästa statsminister dröjer och Sveriges hantering ledde till coronaexport Överblick: Nästa statsminister dröjer och Sveriges hantering ledde till coronaexport
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.