Överblick: Avblåst kyrkostrejk och M presenterar skuggbudget

Moderaterna, Sverigedemokraterna och Centerpartiet presenterar sina skuggbudgetar. Historisk strejk mot Svenska kyrkan avblåst. Vänsterpartiets Nooshi Dadgostar kritiserar SVT:s Natoutfrågning och Gotlands hemvärn ska öva i en månad.

Efter gårdagens skuggbudgetbonanza fortsätter i dag M, SD och C med sina presentationer klockan 11.00, 11.30 respektive 12.05. 

Avblåst strejk

Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation och deras fackliga motparter har kommit överens om ett nytt kollektivavtal och om villkoren i ett nytt omställningsavtal, skriver Kyrkans tidning. Därmed är den historiska strejken, den första som drabbat Svenska kyrkan, avblåst.

Svårlösta gängmord

Polisens Kalla fall-grupper belastas av gängmord, uppger SR/Ekot. Enheterna arbetar med ouppklarade fall av dödligt våld och sedan 2015 står dödsskjutningar i kriminella miljöer för två tredjedelar av de fall man hanterar.

– Det här är väldigt omfattande och svårlösta ärenden, säger Mikael Rying, kriminolog vid polisen, till Ekot.

SVT bemöter V:s Natokritik

Under torsdagskvällen hade SVT en utfrågning om Nato, där flera experter svarade på tittarfrågor. Men Vänsterpartiets Nooshi Dadgostar var måttligt imponerad. Expressen skriver att hon hade velat ha fler Natokritiker i expertpanelen.

Programmets ansvariga utgivare Michael Kucera svarar: ”Kvällens program var ingen debatt utan en utfrågning av några av landets ledande experter på en rad områden med koppling till Nato-frågan. Några av deltagarna var för ett medlemskap, någon var emot och flera uppgav ingen åsikt.”

Gotlands hemvärn övar 

Gotlands läge i Östersjön gör ön både strategiskt viktig och utsatt. Nu aktiverar Försvarsmakten hemvärnet med en övning som ska pågå i en månad.

– Förmågan på Gotland behöver höjas som en anpassning till det försämrade säkerhetsläget, säger Tomas Ängshammar, kommunikationschef på Gotlands regemente P18 till Aftonbladet.

Små förändringar i opinionen

Alla förändringar i SVT/Novus väljarbarometer för april ligger inom felmarginalen. Men sedan Rysslands anfallskrig mot Ukraina inleddes den 24 februari har stödet för Socialdemokraterna ökat, medan Sverigedemokraterna tappar väljare. SD ligger nu under 18 procent för första gången sedan i mars förra året.

Forrige artikel Kontrollfunktion kan hänga löst i VA-reform Kontrollfunktion kan hänga löst i VA-reform Næste artikel Skuggbudgetar: SD och C drar åt olika håll om miljösubventioner Skuggbudgetar: SD och C drar åt olika håll om miljösubventioner
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.