Överblick: Besked i dag om slutförvaret och man döms för att ha hotat försvarsministern

Tusentals personer får ingen ersättning från Försäkringskassan innan jul. I dag väntas grönt ljus för slutförvaret av kärnkraftverk. Man döms för att ha hotat försvarsminister Peter Hultqvist (S). Nu stramar regeringen åt arbetskraftsinvandringen.

Under dagen kommer regeringen ge grönt ljus till slutförvaret av kärnavfall i Östhammar, erfar SVT. De skriver att miljö- och klimatminister Annika Strandhäll (S) kommer meddela att man nu beslutat att godkänna delen som gäller slutförvaret av det kortlivade avfallet från rivningen av kärnkraftverk.

Men beskedet om vad som ska hända med det radioaktiva kärnbränslet väntas dröja till slutet av januari.

Inga pengar innan jul

Runt 6 000 personer kommer inte få ersättning från Försäkringskassan innan jul, rapporterar P4 Göteborg. Myndigheten har fått in runt en halv miljon fler ansökningar om tillfällig föräldrapenning, jämfört med förra året. Den stora ökningen beror på att allt fler stannat hemma med förkylningssymptom. Men trots att personalen på Försäkringskassan jobbat kvällar och helger, kommer de inte hinna betala ut ersättning till alla.

Åtstramning av invandring

Under morgonen presenterade inrikesminister Anders Ygeman (S) förslag som ska strama åt arbetskraftsinvandring. Förslagen som nu skickas till Lagrådet är att det bland annat ska krävas ett anställningsavtal för att få arbetstillstånd och att försörjningskrav på den som arbetskraftsinvandrar med familj.

– Sverige är helt unikt vad gäller att sakna krav på bindande anställningsavtal, vi har ingen arbetsmarknadsprövning, inget tak för antal arbetskraftsinvandrare, vi har inget försörjningskrav för anhöriga och det finns inga krav på heltid, säger Ygeman på en pressträff, enligt TT.

Kritik mot karensdagen

Tjänstesektorns arbetsgivarorganisation Almega är positiva till regeringens nya restriktioner om att de som kan bör arbeta hemma. Främst för att det ger chefer ett tydligt mandat att beordra hemarbete.

Men fackförbundet Kommunal framför att klasskillnaderna blir tydliga då förbundets medlemmar oftast inte kan arbeta hemma. Ett exempel på ojämlikheten, enligt förbundet, är karensdagen.

– Det är inte hela sanningen att man tagit bort den. Man får söka ersättning i efterhand och det täcker inte upp hela inkomstbortfallet heller. Det är en otroligt orättvis del av sjukförsäkringen och det har blivit uppenbart nu när många kan jobba hemifrån när man har symtom, säger förbundsordförande Malin Ragnegård till DN.

Hot mot försvarsministern

En 32-årig man döms för olaga hot efter att ha twittrat en bild där ett vapenliknande föremål riktades mot försvarsminister Peter Hultqvist med texten ”Man down”. Försvarsministern anmälde det till Säkerhetspolisen i juni när han fick se tweeten.

– Jag brukar kolla av bland annat Twitter och det var när jag sökte på mitt eget namn som det kom upp i flödet. Jag reagerade direkt jag såg det. Det är oacceptabelt och olämpligt att uttrycka sig på det här sättet, har Peter Hultqvist sagt i förhör med Säkerhetspolisen.

Mannen uppger att det var ett skämt och hade ingen avsikt att skrämma Hultqvist. Men enligt tingsrätten kan inlägget uppfattats som ett hot om våld. Mannen döms till dagsböter och ska betala skadestånd till Peter Hultqvist, skriver Aftonbladet.

Forrige artikel Farmanbar: Försenad elektrifieringsstrategi hotar inte genomförandet Farmanbar: Försenad elektrifieringsstrategi hotar inte genomförandet Næste artikel Jullov på Altinget Jullov på Altinget
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.