Farmanbar: Försenad elektrifieringsstrategi hotar inte genomförandet

Regeringens utlovade elektrifieringsstrategi är försenad. Men ansvariga ministern Khashayar Farmanbar (S) menar inte att det ska behöva påverka genomförandet. Vad som orsakat förseningen vet han dock inte.

Regeringens arbete med att lägga fram en elektrifieringsstrategi har dragit ut på tiden och deadline i oktober är sedan länge passerad. Strategin, en regeringsprodukt som delvis tagits fram tillsammans med ett antal olika intressenter, ska bland annat innehålla en plan för att hantera eventuella hinder för en ökad elektrifiering.

Men trots att tidigare ansvariga ministern Anders Ygeman (S) utlovade att förseningen inte skulle bli längre än till slutet av november, har strategin fortfarande inte sett dagens ljus. Nya energiministern Khashayar Farmanbar (S) uppger till Altinget att han inte vet vad som orsakat förseningen.

– Jag vet ärligt talar inte vad det är som har ställt till det. Men jag ser det som att strategin är klar alldeles alldeles snart. Min målsättning är att kunna presentera den i början av året, i januari, februari senast, säger han.

Kommer ni hinna genomföra strategins åtgärder före valet?

– Om den fördröjningen mellan november och januari kommer att göra någon stor skillnad? Det tror jag inte. Men i de stora delarna av energifrågorna är ju riksdagen överens. Det finns delar där hela riksdagen är överens. Så jag tror det finns goda möjligheter att jobba framåt med att leverera på strategin, absolut, säger Farambar till Altinget.

Det är väl propositionsstopp exempelvis i mars, hur ska ni hinna bereda några förändringar till dess?

– Jag tror att det finns goda chanser att få igenom åtminstone vissa delar. Men framtiden är alltid föränderlig.

Hade den inte varit en bra pusselbit i energidebatten att ha på plats? 

– Absolut. Jag vet inte vad som orsakade den tidigare förseningen. Jag började liksom för 19 dagar sedan och frågade när jag klev in hur långt vi har kommit. Jag kan med väldigt god säkerhet säga att vi kommer att lansera den i början av året.

Forrige artikel Erixon lämnar Trafikverket – men inte sakfrågorna Erixon lämnar Trafikverket – men inte sakfrågorna Næste artikel Överblick: Besked i dag om slutförvaret och man döms för att ha hotat försvarsministern Överblick: Besked i dag om slutförvaret och man döms för att ha hotat försvarsministern
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.