Överblick: Bolsonaro tappar makten och nya Stockholmsstyret vill kapa nätläkarmiljoner

Vänsterledaren Lula da Silva blir återigen president i Brasilien efter rysarval. Nya S-styret i huvudstaden vill minska ersättningen till digitala vårdgivare. Ungdomsförbundets ordförande lämnar riksdagen. Bostadsministern bekymrad över läget på bostadsmarknaden.

Jair Bolsonaro får lämna presidentposten vid årsskiftet och i stället släppa fram Brasiliens tidigare president Lula da Silva som innehade ämbetet mellan 2003 och 2011.

Det står klart efter en tajt andra valomgång då den sittande president fick 49,1 procent av rösterna, mot Vänsterledaren Lula da Silvas 50,9 procent. Det rapporterar SVT Nyheter.

– De försökte begrava mig, men här står jag nu. För att leda landet i ett väldigt svårt läge. Jag tror på att gud ser till att vi med folkets hjälp finner en väg ut ur landets situation, sade den tillträdande presenten när vinsten var klar. 

Lula da Silva har bland annat lovat ett slut på skövlingen av regnskog i landet.

Ingen extra ersättning för digitala besök

Det S-ledda styret i Region Stockholm förlitar sig på Vänsterpartiet för majoritet i fullmäktige. I 44-punktsprogrammet som V presenterat som ett villkor för stödet anges att särskilda fördelar för nätläkare som etablerat sig i regionen ska tas bort.

60 procent av de medel som regionen i år lagt på så kallad inomlänsersättning för digitala besök har gått till en vårdcentral, Kry på Sibyllegatan. Men i framtiden ska ersättningen alltså strypas, enligt det nya styret. Det rapporterar Svenska Dagbladet.

– Precis som att vårdcentraler inte får extra betalt för telefonbesök ska vårdgivare inte heller få särskild ersättning för ett digitalt besök, säger Jonas Lindberg, Vänsterpartiets talesperson i sjukvårdsfrågor i Region Stockholm, till Svenska Dagbladet

Centerpartiets regionråd Christine Lorne (C) bekräftar till tidningen att den styrande koalitionen ska se över ersättningarna.

Ministern om bostadsmarknaden: ”Oroande”

Bostadspriserna faller efter en ekonomisk osäkerhet, stigande räntor och inflation. Andreas Carlson (KD) är ny infrastruktur- och bostadsminister och berättar för SVT-programmet Ekonomibyrån att han oroar sig för läget: 

– Situationen på bostadsmarknaden är oroande, för den kan leda till minskad rörlighet på marknaden och minskad konsumtion, säger Andreas Carlson.

För att öka byggandet vill ministern bland annat förenkla bygglovsprocessen. Det är något som regeringen och Sverigedemokrater också är överens om att prioritera, vilket Altinget tidigare rapporterat om.

Örbrink (KD) blir gruppledare i stadshuset

Det blev en kort riksdagstid för kristdemokraten Nike Örbrink som ersatte Jakob Forssmed (KD) när han blev ny socialminister i Kristerssons regering.

I dag kom nämligen beskedet att Örbrink, som även är ordförande för ungdomsförbundet KDU, lämnar riksdagen för att i stället ta över som gruppledare för KD i Stockholms stad. Där efterträder hon Erik Slottner (KD) som även han blivit minister. 

– Jag ser fram emot att leda Kristdemokraternas arbete i en offensiv opposition, med sikte på valvinst 2026, säger den nya gruppledaren i ett pressmeddelande.

 {{toplink}}

Forrige artikel Riksdagsledamot lämnar – blir toppnamn i Stockholm Riksdagsledamot lämnar – blir toppnamn i Stockholm Næste artikel Ekonomin största hindret för bostadsbyggande enligt kommunerna  Ekonomin största hindret för bostadsbyggande enligt kommunerna 
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.