Överblick: Budgetkritiken, protestavhopp inom L och personal lämnar Iva

Regeringen presenterar ett jobbpaket på 1,8 miljarder i vårändringsbudgeten. Samtidigt möter förslagen kritik från flera håll. Den tidigare riksdagsledamoten Lennart Rohdin lämnar Liberalerna efter 60 år. Sahlgrenska larmar om en uppsägningsvåg och IFAU har funnit brister i Af:s nya tjänst. Läs Altingets nyhetsöverblick.

”Jobben, jobben, jobben” 

Regeringen satsar 45 miljarder i den vårändringsbudget som man har förhandlat fram med Centerpartiet och Liberalerna. Mycket handlar om tidigare beslutade förslag, och summan inkluderar 23 miljarder som fanns med i den senaste ändringsbudget som ännu inte har klubbats i riksdagen.

Det är en vårändringsbudget som fortsatt präglas av coronapandemin. Krisstöd till företag, tillskott till vården och till lokaltrafiken. Viktigaste nyheten i det som presenterades under torsdagen var ett jobbpaket på 1,8 miljarder kronor.

– Det är tre frågor som genomsyrar politiken: Jobben, jobben och jobben, sa finansminister Magdalena Andersson på pressträffen.

Pengar i ladorna och mer i höst

– Vi har under lång tid sparat i ladorna för att ha pengar tillgängliga under den här typen av kriser. Statsfinanserna i Sverige är väldigt goda och det gör att vi kan klara den här krisen bra, säger Mats Persson (L) till Altinget, på frågan om vi har råd med detta. 

180 miljoner tillförs kommunerna och beräknas ge 15 000 nya sommarjobb för ungdomar. 130 miljoner kronor ska ge 6 000 platser till sommarkurser på högskolor. Folkhögskolorna tillförs 170 miljoner kronor som ska ge 1 000 nya platser. Målgruppen för det utökade antalet platser på folkhögskolorna kan vara utrikes födda personer som står långt från arbetsmarknaden och ungdomar som inte har gått klart gymnasiet.

Centerpartiets Rickard Nordin pekar i sin kommentar till Altinget på att en vårändringsbudget innebär begränsade möjligheter och siktar redan framåt: 

– En vårändringsbudget hanterar saker under innevarande år. Det gör att det finns begränsningar för hur mycket man kan göra. Det går inte att satsa hur mycket som helst för det ska genomföras under 2021. Det kommer såklart komma fler satsningar i höstbudgeten.

Missnöje från M och V

Men alla är inte nöjda. Vänsterpartiets Tony Haddou menar att regeringen hade kunnat lägga mer pengar på exempelvis välfärden: 

– Det vi ser i prognoserna är att regeringen vill börja betala tillbaka på statsskulden. Det betyder att man kommer dra in pengar från välfärden, från det offentliga, från sjukvården och från stora klimatsatsningar som verkligen behövs. Det tror vi inte är hållbart, säger Haddou till Altinget. 

Moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson Elisabeth Svantesson var inte heller imponerad.

– Sverige har femte högsta arbetslösheten i EU. Hade vi gått som genomsnittet i EU, så hade vi stärkt statsfinanserna med 42 miljarder per år.

– Om man fortsätter göra som man alltid gjort, då kommer arbetslösheten vara vårt absolut största problem under flera år, säger hon till SVT

L-veteran lämnar i protest

Den tidigare riksdagsledamoten och politiskt sakkunniga hos L-ledaren Nyamko Sabuni, Lennart Rohdin, lämnar partiet efter 60 år, skriver bland andra Aftonbladet.

Orsaken är Liberalernas nya linje där partiet öppnar upp för ett samarbete med Sverigedemokraterna, uppger han till Norrtelje tidning.

– Med det här beslutet passerades en absolut gräns för mig. Det är fullkomligt otänkbart, säger Rohdin till tidningen.

Personalavhopp på Iva

Sahlgrenska larmar om en uppsägningsvåg av Iva-personal. Trycket på sjukvården under det senaste året har lett till flertalet sjukskrivningar och uppsägningar på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg, skriver Dagens Nyheter.

I takt med att smittspridningen ännu en gång ökar, växer också oron bland personalen att inte få ut sin semester.

– Det är en del som tänker: Om jag säger upp mig nu då kan jag åtminstone vara ledig i slutet av sommaren, säger Matilda Eriksson, huvudskyddsombud på Sahlgrenska, till DN.

Sedan mars förra året har 52 sjuksköterskor slutat inom covid-vården.

– Vi gick in i detta på knäna, men på något vis ville ändå alla ställa upp. Vi kavlade upp ärmarna och tänkte att det här inte skulle vara för evigt. Vi gav allt och det kan man göra – ett tag. Men nu har vi kört på 100 procent av kapaciteten i snart ett år, säger Anne Knudsen, intensivvårdssjuksköterska på Sahlgrenska, till DN.

Brister i Af:s nya tjänst

IFAU, som utvärderar arbetsmarknadspolitiken åt regeringen, har funnit brister i den modell som den reformerade Arbetsförmedlingen ska bygga på, rapporterar Sveriges Radio.

De största problemen hittas i ett statistiskt verktyg som sköter urvalet av personer som ska få hjälp av fristående aktörer. Modellen fångar inte upp hur länge en individ varit arbetslös.

– En individs chans att få ett arbete påverkas av hur länge man har varit arbetslös, säger Martin Söderström på IFAU, till SR.

I förlängningen skulle det kunna innebära att personer som har relativt låga jobbchanser hänvisas till den nya tjänsten Krom, Kundval rusta och matcha, när de egentligen skulle behöva andra insatser, menar han.

Forrige artikel Statens haverikommission får 21 miljoner för dykningar vid Estonia Statens haverikommission får 21 miljoner för dykningar vid Estonia Næste artikel Inga pengar till vårdpersonalen i vårändringsbudgeten Inga pengar till vårdpersonalen i vårändringsbudgeten
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.