Överblick: Cyberattack mot kommun och pandemistöd återinförs

Rekommendationer om munskydd i kollektivtrafiken efterlevs dåligt och gävlebocken har brunnit ner igen. Regeringen återinför pandemistöd till företag och Kalix kommun har blivit utsatt för en cyberattack med krav på lösensumma. Skatteverket tar över handläggningen av kortidsstöd. Läs Altingets överblick.

Regeringen återinför företagsstöd på eftersom de skärpta restriktionerna till följd av smittspridningen hindrar många företag från att bedriva sin verksamhet fullt ut. Beslutet har förhandlats fram tillsammans med Moderaterna och har ett brett stöd i riksdagen, enligt finansminister Michael Damberg (S).

– För mig är det ett styrkebesked att vi över partigränserna kan diskutera och enas med Moderaterna kring utformning av stöd som är viktiga för att företag ska klara ytterligare en tuff period, sa han vid en pressträff under morgonen.

Regeringen inför tre stöd: ett omställningsstöd, ett omsättningsstöd och möjlighet att söka anstånd med skatt.

Skatteverket tar över korttidsstöd

Från och med 1 april 2022 ska Skatteverket ta över handläggningen av korttidsstöd. Tillväxtverket är den myndighet som tidigare jobbat med uppgiften, men Skatteverket bedöms ”ha goda förutsättningar att hantera den mängd ärenden som stödet vid korttidsarbete på kort tid kan komma att innebära.”.

Cyberattack mot Kalix kommun

Kalix kommun drabbades av en så kallad ransomware-attack mot sitt IT-system under natten mot torsdagen, rapporterar SR. Cyberattacken påverkar stora delar av kommunens system och arbete, bland annat hemsjukvård och hemtjänst..

– Vi har inte dimensionerat för att jobba analogt, säger kommundirektör Maria Henriksson till SR.

Enligt IT-säkerhetsexperten Robert Malmgren är cyberattacker är vanliga men många döljer problemen och kallar det ”driftstörning”. Hackarna har krävt en lösensumma av Kalix kommun men kommunen kommer inte betala den, vilket Robert Malmgren tycker är viktigt eftersom cyberattacker är kriminellt.

– Det räcker med att en promille betalar för att göra det lönsamt för de här angriparna, säger han.

Gävlebocken brann

Någon satte eld på den välkända och ofta antända gävlebocken som ännu en gång brunnit ner till grunden, på tio minuter. Det rapporterar SVT Gävleborg. Bocken har inte brunnit sedan 2016 på grund av ett omfattande säkerhetsarbete. En man med sotiga händer greps på plats och anhölls senare.

Rekommendation efterlevs dåligt

Folkhälsomyndighetens rekommendationer om att använda munskydd vid trängsel i kollektivtrafiken som kom förra veckan efterlevs inte särskilt väl, rapporterar SvD/TT. Enligt statsepidemiolog Anders Tegnell kan Folkhälsomyndighetens egna, tidigare skepsis mot munskydd vara en del av problemet.

– Det går väl inte att komma ifrån att vi har varit tveksamma till munskydd och det har förstås slagit igenom, att man har med sig det i bakhuvudet. Och då är det svårt att ändra den attityden, säger han till DN.

Forrige artikel Medborgerlig samling mobiliserar – satsar på att få ökad representation i kommunerna Medborgerlig samling mobiliserar – satsar på att få ökad representation i kommunerna Næste artikel Idéburna aktörer i välfärden ökade sin omsättning – trots pandemin Idéburna aktörer i välfärden ökade sin omsättning – trots pandemin
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.