Idéburna aktörer i välfärden ökade sin omsättning – trots pandemin

Trots pandemin ökade Famnas 102 medlemmar sin omsättning med 4,5 procent och vinstmarginalen med 3,7 procent under 2020. Det visar deras tillväxtrapport.

Famna – riksorganisationen för idéburen välfärd, har som mål att idéburen sektor ska svara för tio procent av välfärden 2030. I dag ligger den siffran på tre procent. Sedan åtta organisationer startade Famna 2004 har de vuxit i antal till 102 medlemmar som omsätter 8,5 miljarder och har 9 900 årsmedarbetare.

Välfärdsmix

Det finns en eftersläpning i den offentliga statistiken över hela välfärden som gör att det ännu inte går att säga om den idéburna sektorn närmar sig målet ”Tio 2030”. Stiftelsers och ideella föreningars årsredovisningar finns inte hos Bolagsverket, så än så länge är Famnas sammanställning den bild som finns.

– Vi vet inte om andelen i välfärdsmixen har förändrats, för den offentliga statistiken släpar efter. Den statistik som vi jämför med sammanställs av norska forskare, och där finns en eftersläpning på två-tre år. Så det dröjer, säger Famnas generalsekreterare Ulrika Stuart Hamilton till Altinget.

– Däremot kan vi konstatera att det både behövs en högre tillväxttakt, och en bättre ekonomisk marginal för investering och utveckling. Våra medlemmar får för lite betalt för sina välfärdsinsatser.

Hur menar du då?

– Utan finansnettot är resultatet inte ens positivt, så våra medlemmars kostnader täcks inte av ersättningarna de får från kommuner och regioner för sitt arbete.

Tillför egna medel

Finansnettot är ett företags intäkter från exempelvis aktieavkastningar och egna fastigheter, minus finansiella kostnader. Med andra ord använder de idéburna aktörerna sig av utdelningar, medel från försäljning av fastigheter och annat för att investera i välfärden – utöver de ersättningar de får för sitt arbete.

– Så tillväxten är hygglig, men man kan samtidigt se att den sannolikt inte är tillräcklig för att uthålligt investera i utvecklingen av aktörerna, säger Ulrika Stuart Hamilton.

Fem-i-topp

Ändå visar rapporten hur flera av medlemmarna har vuxit över tid. Så här ser en topp-femlista ut över de medlemmar som har vuxit mest 2008-2020.

  1. Stockholms Stadsmission 384 procent
  2. Föreningen Framtidståget 292 
  3. Svenska Röda Korset 267 (endast vård och omsorg)
  4. Bräcke diakoni 244 
  5. Stadsmissionen Skåne 154

Så hur ska de idéburna fortsätta växa?

– Jag önskar att vi får se en propp om idéburen välfärd, som den nya civilministern bör sitta och jobba med nu. Jag ser också att vi från Famnas sida fortsätter att jobba med hur man får bättre syn på idéburen välfärd genom offentlig statistik, genom olika kvalitetsparametrar. Det är rimligt att folk får veta om den idéburna äldreomsorgen är bättre eller sämre än den kommunala och den privata.

– Detta skulle bli möjligt, om bara en definition antas av riksdagen. Det skulle också få upp medborgarnas ögon för idéburna aktörer. Att det inte bara handlar om vinster eller inte vinster i välfärden, utan att det finns idéburna alternativ.

Vad kan ni själva göra?

– Fortsätta utveckla kvalitetsarbetet tillsammans med våra medlemmar. Det är viktigt att vi inte bara talar om för politiker vad de behöver göra, utan också hjälper våra medlemmar att utvecklas. Det gäller frågor som strategi, konkurrenskraft och förmåga att kommunicera vår särart, säger Ulrika Stuart Hamilton.

 

Forrige artikel Överblick: Cyberattack mot kommun och pandemistöd återinförs Överblick: Cyberattack mot kommun och pandemistöd återinförs Næste artikel Överblick: Skyhög nota för talmannen och bensinskattsdebatt Överblick: Skyhög nota för talmannen och bensinskattsdebatt
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.