Överblick: Skyhög nota för talmannen och bensinskattsdebatt

Talmannens representationsresa kostade 75 000. Bensinskatten - ett dilemma för regeringen. S vill stävja segregationen och ändra i föräldraförsäkringen. SD-politiker blir Metall-ordförande. MP börjar rösta självständigt igen.

Regeringen vill justera i föräldraförsäkringen för att få nyanlända kvinnor att arbeta. Regeln med 90 öronmärkta dagar som vigs åt vardera föräldrar gäller inte för föräldrar med låg inkomst eller som inte omfattas av den sjukpenninggrundande ersättningen SGI. Förra året togs hela 89 procent av föräldradagarna på grundnivå ut av kvinnor, och en hög andel utav dem är födda utrikesfödda. Det skriver SVT.

Nu vill regeringen införa ordinarie regler även för nyanlända som får grundersättning. Om förslaget, som läggs fram i vår, går igenom skulle det påverka cirka 70 000 personer.

– Dagens regler i föräldraförsäkringen är en segregationsfälla för kvinnor. Så kan vi inte ha det, vi måste göra det som krävs för att få nyanlända kvinnor att etablera sig på arbetsmarknaden, säger socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S).

Talmannen flög dyrt

Under den turbulenta regeringsbildningen i november åkte talmannen Andreas Norlén (M) på en representationsresa till Östersund med sin fru. Han tog då Försvarsmaktens regeringsplan som endast får utnyttjas av kungen, regeringen och talmannen. Notan för flyg och säkerhetsservice och övernattningar landade på 75 000 kronor. Det avslöjar Aftonbladet.

– Just den här gången gjorde jag den sammanvägda bedömningen att det här var rimligt och motiverat, säger Andreas Norlén till tidningen.

Syftet med resan var främst en invigning av riksdagens turnerande utställning om demokrati. Det hölls också en festmiddag hemma hos landshövdingen Marita Ljung.

Oklart om bensinskatten

Då Regeringen utifrån de nya parlamentariska förutsättningarna regerar på en M-KD och SD-budget kommer de att tvingas lägga fram förslag om sänkt bensinskatt. Regeringen har dock inte bestämt sig om de kommer att rösta för eller emot sitt eget förslag. Det meddelar finansminister Mikael Damberg (S) i SVT:s Agenda. Förslaget går emot regeringens mål om att drastiskt sänka Sveriges koldioxidutsläpp.

– Vi är fyra partier som säger att det här ska göras, jag tänker söka stöd hos fler partier i riksdagen, gör inte regeringen det så tänker vi ta initiativ, säger Elisabeth Svantesson (M).

SD-politiker blir fackman

Enligt förbundet IF-metalls policy kan inte ett fackligt förtroendeuppdrag inte kombineras med ett förtroendeuppdrag inom Sverigedemokraterna. Fackförbundets princip bygger på en idé om att SD:s värderingar strider mot verksamhetens hållning om allas lika värde. Nu har Ulf Karlström (SD), kommunpolitiker i Luleå valts till ordförande inom en av SSAB:s lokala fackklubbar. Det skriver tidningen Arbetet

Jesper Pettersson, pressansvarig på IF Metalls förbundskontor säger att man nu kommer att titta närmare på ärendet och SSAB:s bedömning. 

– Vi har ju haft liknande fall tidigare och ömsesidig dialog är modellen för den typen av ärenden.

Bolund om MP:s nya roll

Miljöpartiet som nyligen lämnade regeringen under högljudda former, kommer att återgå till sin tidigare princip om att rösta rött till alla beslut som partiet inte är en del av. Det säger Per Bolund (MP) i en intervju med Svenska Dagbladet. Han beskriver valet att släppa igenom Magdalena Andersson som statsminister som ett undantag.

Däremot är han negativt inställd till Miljöpartiets utträde ur regeringen och kallar det ett steg i ”totalt fel riktning”. Flera partivänner menar tvärtom att beskedet innebär stora möjligheter.

Forrige artikel Idéburna aktörer i välfärden ökade sin omsättning – trots pandemin Idéburna aktörer i välfärden ökade sin omsättning – trots pandemin Næste artikel Egna granskningen sågar jordbruksplanen ur både närings- och miljöperspektiv Egna granskningen sågar jordbruksplanen ur både närings- och miljöperspektiv
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.