Överblick: Dadgostars invit får kylig respons och LKAB in i EU-fajt

Nooshi Dadgostar får kalla handen från Centern, statliga gruvjätten tar strid mot EU-kommissionen och ångerfulla tjuvar lämnade tillbaka kunglig björn i ordentligt paket. Läs Altingets överblick.

Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar sade i en intervju med Göteborgs-Posten på måndagen att hon kan tänka sig ett regeringssamarbete med Centern. Men inviten från V-ledaren får både kalla handen från Centern och kritik från de egna leden, skriver Svenska dagbladet.

Centerpartiets partisekreterare Michael Arthursson skriver i en kommentar till Svd:

”Vänsterpartiet står för en helt annan politisk inriktning med höjda skatter, minskad valfrihet och sämre villkor för svenska företag och för arbetslösa. V hotar också att fälla regeringen om Centerpartiets politik genomförs. Det är ingen bra grund för samarbete”, skriver Arthursson.

Björn Alling är vänsterpartist i Linköpings kommunfullmäktige och kritisk till samarbete med borgerliga partier.

– Det är ingen kul situation att behöva konfronteras med att man är missnöjd med sin egen partiledning, om jag säger så. Det var ett motstånd för mig att gå ut med den här kritiken offentligt, säger han till Svd.

C vill ha eget Pisa-test

Efter kritiken mot genomförandet av Pisa kommer krav på egna nationella kunskapsmätningar, skriver Dagens nyheter. Centerpartiet lägger fram ett sådant förslag i riksdagens utbildningsutskott på tisdagen.

– Det behövs så att vi kan följa utvecklingen i den svenska skolan över tid, säger Centerpartiets skolpolitiska talesperson Fredrik Christersson till DN.

Karensavdrag blir kvar

De tillfälliga coronaåtgärderna i socialförsäkringen ska förlängas i tre månader, föreslår regeringen. Det rapporterar Ekot. Det gäller bland annat ersättning för karensavdrag, slopat krav på läkarintyg under de 14 första sjukdagarna samt ersättning till riskgrupper.

– Den ekonomiska tryggheten för våra medborgare måste vara stark under det här läget, säger socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) till Ekot.

LKAB tar fajten med EU-kommissionen

Statliga gruvjätten LKAB överklagar EU-kommissionens beslut att inte likställa bolagets produktion med andra stålbolags produktion, rapporterar SVT Norrbotten. Enligt LKAB handlar det om att bolaget går miste om ett tillskott i miljardklassen varje år i form av utsläppsrätter.

– Den politik som kommissionen har genomfört i det här fallet är att medvetet subventionera stålindustrins fortsatta användning av de minst klimateffektiva teknikerna, på direkt bekostnad av de mest klimateffektiva teknikerna,  säger LKAB:s vd Jan Moström i ett pressmeddelande.

Japanska läkare i OS-protest

I Japan växer opinionen för att ställa in sommar-OS. Flera opinionsundersökningar visar att en majoritet av befolkningen vill att spelen ställs in. I ett öppet brev riktat till Japans premiärminister Yoshihide Suga kräver 6000 läkare att sommar-OS i Tokyo ställs in, skriver Sydsvenskan/TT. Enligt läkarna är sjukvårdssystemet i huvudstaden redan är överbelastat.

Oscar II:s björn återlämnad

Och i Rättvik har kungens stulna björn återlämnats till Rättviks kulturhus. Den uppstoppade björnen – som sköts av kung Oscar II 1895 utanför Falun – stals den 7 maj. På måndagsmorgonen upptäckte personalen ett annorlunda paket framför kulturhusets entré.

– Tjuvarna har paketerat den väl i plast och ställt den under taket vid entrén så det inte kunde regna på den, så de verkar ju helt klart ha varit rädd om den, säger kulturchefen Lena Krånglin till SVT Dalarna

Forrige artikel Endast 1 av 18 lärarutbildningar vill ha regeringens nya antagningskrav Endast 1 av 18 lärarutbildningar vill ha regeringens nya antagningskrav Næste artikel Svårt att nå socialt utsatta i vaccineringen Svårt att nå socialt utsatta i vaccineringen
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.