Svårt att nå socialt utsatta i vaccineringen

Regioner har svårt att nå personer som är hemlösa, papperslösa eller missbrukare i vaccineringen. Enligt Stockholms stadsmission måste regionerna ordna flera olika vägar till vaccin för dessa personer. ”Om vaccineringen av den här gruppen drar ut på tiden så kommer vi behöva ha kvar de här restriktionerna längre”, säger stadsmissionens socialchef.

De flesta regioner är nu inne i fas tre av vaccineringen mot covid-19. Personer som lever i socialt utsatta situationer ingår i denna grupp. Det kan innebära att personerna är hemlösa, papperslösa, har en missbruksproblematik eller en psykisk problematik.

Det är personer som vanligtvis kanske inte är i kontakt med vården, som inte har någon folkbokföringsadress eller som har låg tillit till myndigheter.

Region Östergötland har bland annat fått ta hjälp av kommunerna för att hitta de här människorna och informera om vaccineringen.  

– Vi har tre stora kommuner, där vi tidigt har samarbetat kring att nå dessa grupper. Organisationerna Stadsmissionen och Hela människan har hjälpt till med hur vi ska nå den här gruppen. Vi kommer under vecka 20 göra riktade insatser i de här kommunerna och vi kommer besöka de platser som de människorna finns på, säger Rickard Lundin, chef över katastrofmedicinskt centrum i regionen, till Altinget.

Personerna saknar ibland telefon eller mobilt bank-id som ofta krävs  för att kunna boka sin tid för vaccinering. Därför behöver regionen ytterligare hjälp från andra aktörer.

– Dels finns de vanliga bokningsvägarna som är öppna för alla om man har möjlighet till det. Sen jobbar vi ytterligare med de här organisationerna. Vi tar hjälp av de som möter de här människorna i vardagen, förklarar Rickard Lundin.

”Måste vara enkelt”

Stockholms stadsmission samarbetar med sin region sedan en tid tillbaka och har veckovisa möten om arbetet med att vaccinera gruppen socialt utsatta. I staden finns också en öppenvårdsmottagning med sjukvård för hemlösa, som nu arbetar med vaccinering.

Men, sådana mottagningar saknas i stora delar av landet. Enligt Stina Kelly von Essen, socialchef på Stockholms stadsmission, måste regionerna gardera sig för att så många som möjligt ska kunna vaccinera sig.

– Vi ser att det måste vara enkelt och att det måste finnas flera lösningar. Man måste träffa personer där de finns. Det måste finnas både tidsbokning, drop-in på vårdcentraler och team som åker ut och träffar människorna där de är, säger hon till Altinget.

Vaccin inom psykiatrin

Region Sörmland har också vänt sig till organisationer för hjälp med att nå ut. Dels kan personer kända inom psykiatrin identifieras och vaccineras där. De samarbetar även med Stadsmissionen kring personer i hemlöshet. Regionen får också stöd av asyl- och migranthälsan som gör ett uppsökande arbete.

Trots att det finns många olika samarbeten, tror regionen att de sannolikt inte kommer nå alla.

Stina Kelly von Essen förklarar att en låg vaccinationstäckning kan få konsekvenser för en redan utsatt grupp.  

– Konsekvenserna är att det riskerar de här människornas hälsa. Människor som lever i hemlöshet har ofta sämre hälsa. Men även risk för större smittspridning är en konsekvens.

Drabbar boenden

Sedan pandemins inträde har Stockholms stadsmission behövt följa rekommendationerna för att smittsäkra verksamheten.

Det gör att inte lika många kan tas in på exempelvis akutboenden och härbärgen.

– Om vaccineringen av den här gruppen drar ut på tiden så kommer vi behöva ha kvar de här restriktionerna längre, säger Kelly von Essen och tillägger:

– Vi har sett att vi och andra organisationer som vår behövs mer än någonsin nu.

Forrige artikel Överblick: Dadgostars invit får kylig respons och LKAB in i EU-fajt Överblick: Dadgostars invit får kylig respons och LKAB in i EU-fajt Næste artikel Stort behov av kompetensutveckling bland välfärdsarbetare Stort behov av kompetensutveckling bland välfärdsarbetare
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.