Överblick: Damberg om polismordet och Kristersson ger upp

Inrikesminister Mikael Damberg (S) och statsministern kommenterar polismordet. Talmannen håller pressträff efter att M-ledaren Ulf Kristersson lämnat tillbaka sonderingsuppdraget. Myndigheter polisanmäler hundratals företag för fusk med coronastöd. Riksbanken ger väntat besked.

Igår kväll sköts en polis ihjäl i tjänsten i Biskopsgården, Göteborg. Polismannen var i 30-årsåldern och var relativt ny i yrket. Polisen har upprättad en särskild händelse med anledning av skjutningen.

– Det är naturligtvis en otroligt tragisk händelse som slår väldigt hårt mot polisen, säger regionpolischefen Klas Johansson under pressträffen, enligt GP.

Statsminister Stefan Löfven och inrikesminister Mikael Damberg (S) höll strax efter en pressträff där de uttryckte sina kondoleanser till anhöriga och kollegor till den avlidne polisen.

– Det här är en nationell angelägenhet. Det finns också möjlighet att sätta in förstärkningsresurser från hela landet. Och jag vill avsluta med att konstatera att personen som har utfört det här fasanfulla dådet ska gripas och sitta i fängelse, säger Mikael Damberg.

Flera journalister ville under pressträffen ha en kommentar från statsministern om regeringsbildningen, vilket Löfven markerade emot.

– Sent igår kväll sköts en polis till döds. Han kom inte hem till sin familj, kollegorna saknar den personen. Nu står vi här för att uttrycka vårt deltagande med dennes familj nära och kollegor. Frågan om regeringsbildningen får faktiskt vänta några minuter nu.

Lämnar tillbaka uppdrag

Under förmiddagen höll moderatledaren Ulf Kristersson en pressträff om sitt sonderingsuppdrag, som han har fram tills imorgon. Men redan nu säger han att det inte finns förutsättningar för att bilda en ny borgerlig regering.

Anledningen är att det finns över hälften, 175, mandat som kommer rösta nej till en borgerlig regering.

– På den grunden har jag dragit slutsatsen att det inte finns parlamentariska förutsättningar att fortsätta sonderingsuppdraget. Jag har informerat talmannen om detta och lämnat tillbaka sonderingsuppdraget till honom, säger han under pressträffen, enligt SVT.

Talmannen håller en pressträff klockan 12.10 för att meddela nästa steg i regeringsbilden efter Kristerssons besked. 

Polisanmälda företag

Flera olika svenska myndigheter har polisanmält över 700 företag och privatpersoner för fusk med olika coronastöd, rapporterar SR. Skatteverket har polisanmält flest, av deras dryga 400 anmälningar har en handfull hittills lett till åtal och en fällande dom.

Tillväxtverket handlägger korttidsstödet på totalt 35 miljarder kronor som företag kan få ta del av vid permittering. I det fallet har 149 företag polisanmälts för bedrägeri. Även Försäkringskassan har polisanmält fusk med sjuklön och karensavdrag.

Samtidigt har Förvaltningsrätten under den senaste månaden upphävt hundratals beslut från Tillväxtverket där man nekat ansökande företag korttidsstöd, vilket SVT rapporterade om i går. I dessa fall handlar det om at Tillväxtverket har formulerat sina beslut på ett felaktigt sätt. 

Enligt Tillväxtverket finns flera tusen liknande fall nu hos Förvaltningsrätten och väntar på att prövas. Näringsidkare som har nekats stöd på det felaktiga sättet kan begära omprövning enligt förvaltningslagen, säger myndigheten till SVT.  

Tre år till

Riksbanken meddelade under morgonen att reporäntan lämnas kvar på noll procent, vilket var väntat. I Riksbankens prognos spås nollränta gälla fram till tredje kvartalet 2024, rapporterar Svd.

”Smittspridningen av coronaviruset har minskat och det ekonomiska läget ser ljusare ut. Men pandemin är inte över och inflationstrycket är fortfarande måttligt”, skriver centralbanken i ett pressmeddelande.

Forrige artikel Kommun stoppar skolpeng till friskola – vad händer nu? Kommun stoppar skolpeng till friskola – vad händer nu? Næste artikel Forskare: Förvänta er folkliga protester efter pandemin Forskare: Förvänta er folkliga protester efter pandemin
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.