Kommun stoppar skolpeng till friskola – vad händer nu?

En kommun har för första gången någonsin stoppat utbetalningar av skolpengen till en friskola. Nu finns det flera olika sätt som huvudman, Skolinspektionen och kommunen kan säkra de drabbade elevernas skolstart i höst.

Förmodligen för första gången någonsin, har en kommun stoppat utbetalningar av skolpeng till en fristående huvudman. Ordförande för grundskolenämnden i Göteborg, Axel Darvik (L), har beslutat att stoppa utbetalningarna till Römosseskolan. Huvudmannen har tre enheter med 624 elever från förskoleklass till årskurs 9.

Det är pengar för maj och juni månad, totalt 13,8 miljoner, som stoppas. Pengarna ska deponeras hos länsstyrelsen.

– En utav anledningarna till att vi stoppat utbetalningen av skolpengen är att det varit oklarheter i vem som är huvudman, säger Axel Darvik till Altinget.

En annan anledning är att banken har fryst friskoleverksamhetens bankkonto. Enligt Darvik, är det bara två myndigheter som har rätt att frysa bankkonton, Säkerhetspolisen och Finansinspektionen. Men ingen myndighet har ännu bekräftat om de ligger bakom frysningen av kontot.

Kommer fortsätta stoppet

Helena Sjöberg vid grundskoleförvaltningen i Göteborgs stad berättar för Altinget att de har en dialog med alla inblandade. Framför allt förbereder kommunen för att ta emot alla elever om den fristående huvudmannen väljer att lägga ner.

Römosseskolan har ännu inte uttalat sig om hur de ställer sig till de stoppade utbetalningarna eller vad som händer med deras skolor.

– Så länge inget förändrar sig substantiellt i vår bedömning av skolan och vem som är huvudman kommer vi fortsatt deponera skolpengen hos Länsstyrelsen, säger Axel Darvik.

Följer situationen

Det är bara Skolinspektionen som kan dra in tillståndet för att driva friskola, oavsett om kommunen stoppat betalningarna. För att kunna dra in tillståndet krävs särskilda skäl.

”Att de ekonomiska förutsättningarna brister kan vara ett sådant skäl, men det beror på situationen. Ett återkallande kräver inte att huvudmannen först gått i konkurs. Skolinspektionen kan, och har, återkallat godkännanden när risken för en nära förestående konkurs funnits.” skriver Johan Kylenfelt, regionstabsjurist vid Skolinspektionen, till Altinget.

Han berättar också att myndigheten följer situationen kring Römosseskolan, men att den inte kommer att agera om det inte finns skäl för det. Vilket de ännu inte har.

Redan under utredning

Skolinspektionen har en pågående utredning av huvudmannens ekonomiska förutsättningar samt om huvudmannens ägar- och ledningskrets uppfyller skollagens krav på insikt och lämplighet. Sedan tidigare pågår även en så kallad förstagångstillsyn av Römosseskolan Agnesberg. Men de kan inte ge något besked om när utredningarna kan vara klara.

Eleverna vid Römosseskolan har nu sommarlov och drabbas ännu inte av de stoppade betalningarna. Men risken är att huvudmannen själv får ansöka om konkurs inom kort om de inte får utbetalningar från Göteborgs stad. På det sättet skulle Skolinspektionen slippa dra tillbaka tillståndet.

Forrige artikel Politisk oenighet kring vårdmoms på hyrpersonal Politisk oenighet kring vårdmoms på hyrpersonal Næste artikel Överblick: Damberg om polismordet och Kristersson ger upp Överblick: Damberg om polismordet och Kristersson ger upp
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.