Överblick: Eget bensinuppror inom V och EU-parlamentariker blir politisk vilde

Svensk parlamentariker lämnar parti och blir vilde i Bryssel. Lantbrukare flaggar för matbrist till hösten. Internt bensinuppror inom Vänsterpartiet. MSB får rapporter om fler it-attacker mot myndigheter. 

Ett internt upprop kommer i dag lämnas över till partistyrelsen i Vänsterpartiet. Det handlar om att en rad tunga vänsterpartister vill lämna uppgörelsen med andra riksdagspartier om sänkt skatt på bensin och diesel.

Uppgörelsen är ett förslag som tillfälligt innebär fem kronor lägre pris vid pumpen, men har inte röstats igenom i riksdagen än. Men de som skrivit under, bland annat klimatpolitiska talespersonen Jens Holm, anser att uppgörelsen undergräver V:s klimatpolitik, enligt Ekot.

En bättre lösning än skattesänkningar är generella kompensationer till boende i glesbygd och halverade taxor i kollektivtrafiken, anser de i upproret.

Matbrist

I höstas flaggade landets lantbrukare för att stigande priser på diesel och energi påverkade matproduktionen. Men sedan kriget i Ukraina bröt ut, har läget försämrats ytterligare.

Nu varnas det för att det kommer råda brist på i princip alla slags livsmedel i höst och i vinter. Palle Borgström, ordförande för Lantbrukarnas riksförbund (LRF), säger till Aftonbladet att Ukraina och Ryssland exporterar 30 procent av världens samlade spannmålsproduktion.

– Det slår hårt mot de företag som använder mycket spannmål i sitt foder. Gris-, ägg- och fågelbönder drabbas. Många grisbönder har det så pass svårt nu att de överväger att lägga ned.

Politisk vilde i EU-parlamentet

EU-parlamentarikern Peter Lundgren lämnar partiet Sverigedemokraterna, men kommer fortsätta som partilös ledamot i parlamentet. Lundgren dömdes i hovrätten 2018 för sexuellt ofredande mot en partikamrat. Högsta domstolen har sagt nej till att pröva fallet efter att Lundgren överklagat.

”Då jag inte vill att mitt fortsatta medlemskap ska påverka partiet har jag beslutat mig för att lämna Sverigedemokraterna. Jag kommer nu att överklaga till Europadomstolen och söka upprättelse den vägen. Min bestämda uppfattning är att jag är oskyldigt dömd. Resterande mandatperiod fortsätter jag som partilös ledamot” meddelar Peter Lundgren till TT.

Fler attacker

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) har fått in fler rapporter senaste veckorna om överbelastningsattacker mot svenska myndigheter. Andra utsatta är sektorer som transport och finansmarknad, rapporterar SR.

Med anledning av säkerhetsläget så har MSB uppmanat till extra vaksamhet. Därför går det inte säkert säga om det sker fler attacker eller om det är fler som rapporteras in än tidigare.

Forrige artikel Ukrainska elnätet nödkopplades i expressfart Ukrainska elnätet nödkopplades i expressfart Næste artikel Skogsstyrelsen säger nej till skattesänkning för skogsbruket Skogsstyrelsen säger nej till skattesänkning för skogsbruket
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.