Överblick: Elnätet rustas för 8 miljarder och Sabunis första ord efter avgången

Nyamko Sabuni berättar nu om varför hon avgick. Svenska och finska statsministern håller gemensam pressträff. Saab skalar upp produktion av vapen och elnätet ska rustas upp för 8,4 miljarder kronor. Läs Altingets överblick.

Imorgon vid lunch kommer statsminister Magdalena Andersson hålla en pressträff tillsammans med Finlands statsminister Sanna Marin i Stockholm. Där väntas de tala om den försämrade säkerhetspolitiska situationen och det försvars- och säkerhetspolitiska samarbetet mellan länderna, uppger TT.

Samma dag kommer den finländska regeringen att lämna en säkerhetspolitisk redogörelse till sin riksdag. Den väntas innehålla bland annat en lista med för- och nackdelar med ett finländskt Natomedlemskap.

Första orden efter avgången

Nyamko Sabuni ger nu sin första intervju efter att ha lämnat partiledarposten i Liberalerna. Enligt Sabuni var det inget plötsligt beslut att lämna, även om det utåt sett kom som en blixt från klar himmel.

Hon berättar att det var två saker hon inte lyckades med som partiledare: att ena partiet och ena opinionen.

– Därför fattade jag ett beslut att lämna över stafettpinnen till Johan Pehrson. Det var ett bra beslut för jag ser en enorm uppslutning bakom Johan Pehrson, säger Sabuni till TV4 Nyhetsmorgon.

Elnätet ska byggas ut

Myndigheten Svenska kraftnät får nu grönt ljus av regeringen för att bygga ut elnätet i Norrland. Anledningen är att elnätet inte hänger med i samma takt som industrin expanderar. Prislappen för åtgärderna är 8,4 miljarder kronor.

– Elanvändningen väntas öka kraftigt när industrin byggs ut. Det är i sig ett styrkebesked för svensk energi och ett gott betyg till vårt elsystem. Men det innebär också ett nytt läge för elsystemet, kanske den kraftigaste expansionen i vår historia, säger energiminister Khashayar Farmanbar, uppger SVT.

Saab gynnas av läget

Försvarskoncernen Saab skalar just nu upp produktionen för att möta en ökad efterfrågan på vapen efter Rysslands invasion av Ukraina. Dels i Sverige där stora satsningar på försvaret nu görs, men även i Tyskland som nu lägger hela 100 miljarder euro på att snabbt rusta upp.

Men Saab ser att företaget skulle gynnas ännu mer av ett svenskt Nato-medlemskap.

– Det skulle göra att vi kommer lite mer på insidan när Nato ser på vilka förmågor som behövs. Även om det är medlemsländerna själva som beslutar och upphandlar om det så förhandlar och diskuterar de först inom Nato, säger vd:n Micael Johansson till Svd.

Forrige artikel Anna Ekström frågas ut om Pisa – det vill KU veta Anna Ekström frågas ut om Pisa – det vill KU veta Næste artikel Trots uppbackning av nästan alla riksdagspartier – upphandlingsreform blir inte av Trots uppbackning av nästan alla riksdagspartier – upphandlingsreform blir inte av
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.