Överblick: Ett år med pandemi och EU en av världens största vaccinleverantörer

ÖVERBLICK. "Tack för din insats under detta tuffa år", skriver Stefan Löfven på Facebook. EU exporterar stora mängder vaccin, bland annat till Storbritannien. Ojämnt lönelyft för sjuksköterskor och larm om att den höga arbetslösheten kan bli permanent.

Siffror från EU-kommissionen visar att EU exporterar stora mängder vaccin, bland annat till Storbritannien, något som nu möts av kritik från EU-länderna, rapporterar Sveriges Radio.

Sedan den 30 januari har EU-länderna exporterat över 34 miljoner doser vaccin. Det gör EU till en av världens största vaccinleverantörer. Samtidigt råder det brist på vaccin inom EU, något som gör att missnöjet ökar.

– Vi exporterar och exporterar och exporterar, men vi har inte tillräckligt med vaccin till våra egna medborgare, säger den tyska EU-parlamentarikern Peter Liese (CDU) till SR.

Efter de nya uppgifterna väntas trycket på EU att införa exportförbud på vaccin öka.

Ett år med pandemi

I dag är det ett år sedan Världshälsoorganisationen (WHO) klassade spridningen av covid-19 som en pandemi. Något som statsminister Stefan Löfven uppmärksammar i ett facebookinlägg.

“Det har gått ett år. Pandemin pågår fortfarande. Läget är allvarligt. Människors hälsa och liv hotas fortfarande. Men tack vare vaccinen är vi lite närmare slutet. Den vetskapen hoppas jag får dig att orka lite till. Tack för din insats under detta tuffa år – tack för alla uppoffringar och omställningar du och miljontals andra svenskar har gjort.”, skriver Stefan Löfven.

Ojämn kompensation för sjuksköterskor

Hur mycket sjuksköterskor får i löneförhöjning varierar beroende på var i landet de arbetar. När Vårdförbundet summerar löneutfallet från pandemiåret blir det tydligt att regionerna har satsat olika mycket på sjuksköterskeyrket, skriver Dagens nyheter

Enligt siffror från Vårdförbundet fick medlemmar i Norrbotten en löneökning på 1,99 procent medan sjuksköterskor i Kronoberg fick en löneökning på hela 5,3 procent. 

Risk att arbetslösheten permanentas

Arbetsförmedlingen larmar om risken för att den höga arbetslösheten kan bli permanent, rapporterar Sveriges Radio

Långtidsarbetslösheten är rekordhög och enligt Annika Sundén, analyschef på Arbetsförmedlingen, förväntas den stiga ytterligare.

– Den stora oron på arbetsmarknaden är att arbetslösheten kan bita sig fast och att långtidsarbetslösheten ökar. I februari var 180 000 personer långtidsarbetslösa, säger hon till SR. 

Forrige artikel Överblick: Lex Lilla Hjärtat presenteras och M svarar Lööf Överblick: Lex Lilla Hjärtat presenteras och M svarar Lööf Næste artikel Folkhälsomyndighetens pressträff om pandemiläget (11 mars) Folkhälsomyndighetens pressträff om pandemiläget (11 mars)
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.