Överblick: Lex Lilla Hjärtat presenteras och M svarar Lööf

ÖVERBLICK. Moderaterna svarar nu på Centerpartiets besked. HVB-hem under lupp. Finansjättar börjar investera i kryptovalutor. Utredningen om Lex Lilla Hjärtat presenteras.

Socialminister Lena Hallengren (S) kommer under förmiddagen ta emot utredningen om Lex Lilla Hjärtat. Utredaren Charlotte Lönnheim kommer presentera förslag om hur barnets bästa kan stärkas. Det gäller i samband med bedömning av om tvångsvård enligt LVU (lagen om vård av unga) ska upphöra. Du kan se pressträffen här.

Rödgrön regering

Partiledaren Annie Lööf (C) öppnar för att sitta i regering med Socialdemokraterna efter nästa val. Enligt statsvetaren Jenny Madestam kan det ses som ett svar på att Liberalerna nu meddelat att de vill lämna januariavtalet efter nästa val, rapporterar TT/Omni.

Lööf anser att dörren till att regera med Moderaterna är stängd om partiet öppnar för att budgetsamarbeta med Sverigedemokraterna. Kort efter Lööf:s uttalande svarade Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson, Elisabeth Svantesson:

– En röst på Centerpartiet är inte bara en röst på Stefan Löfven utan även på Vänsterpartiet, säger hon i SVT:s Aktuellt.

Drabbar unga och utrikes födda

Den fysiska butikshandeln har drabbats av pandemin. Siffror från Svensk handel visar att klädhandeln tappade drygt 21 procent och skohandeln 27 procent under februari, jämfört med samma månad förra året.

Mats Hedenström, näringspolitisk chef på Svensk handel, säger till DN/TT att vaccinationerna är helt avgörande för att samhället ska kunna öppna upp igen. Hedenström efterlyser nu en diskussion om vilket samhälle som vi vill ha efter pandemin.

– Just nu känns det som om man tävlar om att ropa på åtgärder snarare än att diskutera konsekvenserna. Det är lätt att säga att man ska ”stänga ner”, men då måste man också vara medveten om vad det innebär för de unga och utrikes födda som vi väldigt ofta anställer.

Finansjättar investerar i ny valuta

Finansinspektionen har nyligen gått ut och varnat svenska småsparare för att investera i kryptovalutor, så som Bitcoin. USA:s finansminister Janet Yellen upprepar också sin avrådan från att investera kryptovalutor, vars pris kan gå upp och ned väldigt kraftigt.

Det har inte hindrat småsparare och nu ger tyngre finansiella institutioner sig in i kryptovalutorna. Världens största kapitalförvaltare, Blackrock, har öppnat upp för att investera i Bitcoin. Tesla har redan gjort det. Paypal, Citi och JP Morgan öppnar nu också upp för att investera i kryptovalutor.

– Den största drivkraften just nu är det ökade institutionella intresset för kryptotillgångar som Bitcoin. Från exempelvis hedgefonder och pensionsfonder som flyttar kapital dit, säger kryptoexperten Sean Steinsmith, professor vid Lehman College i New York, till SVT.

HVB-hem under lupp

Nu får Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) i uppdrag av regeringen att skapa ett register över alla HVB-hem i landet. Tanken är att registret ska göra det lättare att upptäcka brister och sålla bort oseriösa aktörer, rapporterar Aftonbladet.

– Registret ska underlätta för kommunerna att undvika att placera ungdomar på HVB-hem där det tidigare framkommit missförhållanden, säger socialminister Lena Hallengren (S) om uppdraget på en presskonferens.

Forrige artikel Von der Leyen: EU vill inte längre vara syndabock för andras misstag Von der Leyen: EU vill inte längre vara syndabock för andras misstag Næste artikel Överblick: Ett år med pandemi och EU en av världens största vaccinleverantörer Överblick: Ett år med pandemi och EU en av världens största vaccinleverantörer
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.