Överblick: EU vill undvika flyktingström och Römosseskolan får miljoner

Stockholms finansregionråd bjuder in regeringen till krismöte om gängvåldet. Römosseskolan ska få tillbaka miljoner från Göteborg, men grundskolenämndens ordförande vill inte. FHM förlänger testningsråd. Och så presenteras en Brommautredning och tillsätts en pandemiutredning. 

Efter en sommar av eskalerande skjutvapenvåld i Stockholm bjuder nu finansregionrådet Irene Svenonius (M) in regeringen till krismöte om gängvåldet via en debattartikel i Aftonbladet.

I artikeln sätter hon upp tre krav på åtgärder som hon vill att regeringen ska sätta in. De första två rör uppskalad polisnärvaro i Stockholms miljonprogram och straffskalor som anpassas till ”situationens allvar” och det tredje innefattar att otryggheten i utsatta områden ”måste åtgärdas på olika sätt samtidigt som migrations- och integrationspolitiken läggs om till mer av stramhet och kravställande. Bidrag måste villkoras med motprestation och nyanlända måste lära sig språket.”

Göteborg åläggs att betala Römosseskolan 20 miljoner

Tidigare i år stoppade Göteborgs kommun, som första kommun någonsin, utbetalningar av skolpeng till en friskola, den kritiserade Römosseskolan.

Man deponerade då pengarna till länsstyrelsen. Grundskolenämndens ordförande Axel Darvik (L) sade då till Altinget att skälen för stoppet var dels att ”det varit oklarheter i vem som är huvudman”, dels att banken fryst friskolans bankkonto, något som bara två myndigheter - Säkerhetspolisen och Finansinspektionen - har rätt att göra.

Då rörde det sig om en summa om totalt 13,8 miljoner kronor för maj och juni månad. Sedan dess har summan vuxit och nu rapporterar Expressen/GT att tingsrätten ålägger kommunen att betala tillbaka 20 miljoner till Römosseskolan. Tingsrätten menar att det inte råder någon ovisshet kring vem som är borgenär.

SVT rapporterar emellertid att grundskolenämndens Axel Darvik inte tänker backa i frågan, utan tänker överklaga, inte minst då pengarna inte kan utbetalas under ”ordnade former”.

– Skolan har inte ens ett bankkonto, trots att de försökt få det i flera banker. När de inte blir betrodda med ett sådant ringer varningsklockorna, säger Axel Darvik till SVT.

EU vill undvika flyktingström från Afghanistan

TT/Omni rapporterar om ett utkast till ministeruttalande som beskrivs hos Politico och Reuters. Enligt detta väntas EU:s inrikesministrar under tisdagen säga att unionen vill förhindra ”okontrollerade, storskaliga, illegala migrationsflöden” till EU från Afghanistan. I utkastet lovar ministrarna även att stoppa ”nya afghanska säkerhetshot” mot EU:s medborgare.

FHM förlänger råd om testning vid inresa

Rekommendationen om att man ska testa sig när man reser in i Sverige från utlandet förlängs till och med den 31 oktober. Det rapporterar GP.

– Flera länder har en större smittspridning än Sverige, och i smittspårningsarbetet ser vi att en relativt hög andel av covid-19-fallen fortsatt är kopplade till utlandsresor, säger Karin Tegmark Wisell, på Folkhälsomyndigheten i ett pressmeddelande.

Annat i dag

Infrastrukturminister Tomas Eneroth tog nu på förmiddagen emot utredningen om Bromma flygplats. Utredaren Magnus Persson redovisar i denna underlaget inför en avveckling av driften av och verksamheterna vid Bromma flygplats. 

Klockan 14 håller socialminister Lena Hallengren en pressträff och presentera direktiv samt utredare för en utredning som ska göra en översyn kring hur det kan skapas bättre lagstöd för att hantera framtida pandemier. 

Utrikesminister Ann Linde besöker Wien i egenskap av ordförande för Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa, OSSE, och medverkar vid en konferens om säkerhetsfrågor i OSSE-regionen. 

Forrige artikel Tuutma: Adhd-utredningar ska gå via elevhälsan – inte vårdcentralerna Tuutma: Adhd-utredningar ska gå via elevhälsan – inte vårdcentralerna Næste artikel Rädda barnen vill bli topp-fem inom idéburen välfärd Rädda barnen vill bli topp-fem inom idéburen välfärd
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.