Överblick: Ex-minister blir landshövding och veteran lämnar riksdagen

Ett tredje S-distrikt nominerar Magdalena Andersson till ny partiordförande. S-topp blir landshövding i Blekinge. Liberaler vill förbjuda SD-tjänstemän i Regeringskansliet. Gävle tar till klimatåtgärder. Veteran lämnar riksdagen.

Nu meddelar Skånes socialdemokratiska distrikt att de nominerar finansminister Magdalena Andersson (S) till ny partiordförande. Dessförinnan har Halland och Skaraborg gjort det samma.

– Hon har en bred kompetens och som statsministerkandidat ska man ha en bred kunskapspalett, man ska kunna hantera allt från finansfrågor till utrikespolitik till socialpolitik. Det har Magdalena verkligen visat prov på, säger Niklas Karlsson, ordförande för S i Skåne, till SVT.

Under morgonen meddelade socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) att det inte är aktuellt för honom att efterträda Stefan Löfven som partiordförande.

– Nej det är inte det. Jag är väldigt nöjd och stolt över att ha det här uppdraget, jag ser inget roligare uppdrag än att slåss för högre pensioner och bättre sjukförsäkring, säger han till SVT.

Hålla SD borta från Rosenbad

Inför Liberalernas landsmöte i höst höjs nu röster om att Sverigedemokraterna inte ska få ha tjänstemän i Regeringskansliet vid en borgerlig regering efter valet. Det framgår av en motion som flera partimedlemmar skrivit under inför landsmötet, rapporterar Ekot.

– Vi som parti står så otroligt långt ifrån Sverigedemokraterna, och vi ska inte ha ett nära samarbete med dem, som typ den sort som vi hade med Centerpartiet och Liberalerna och sittande regering, under januariavtalet, säger Maria Jern, ordförande för Liberalerna i Falköping och en av dem som har undertecknat motionen.

Veteran lämnar riksdagen

Barbro Westerholm, 88 år gammal, meddelar att hon lämnar riksdagen vid nästa val. Hon satt i riksdagen 1988-1999 och denna omgång har hon suttit sedan 2006. Men innan hon lämnar vill hon vid Liberalernas landsmöte verka för gränsdragningar mellan partiet och SD. Westerholm är en av de som kräver att partiet skriver in att alla uppgörelser med andra partier ska utgå från FN:s deklaration om mänskliga rättigheter.

Efter sin sorti ur riksdagen vill Barbro Westerholm bli en fri opinionsbildare mot åldersdiskriminering.

– Sedan ska erkännas att det tar mycket kraft när något sådant här händer i ett parti. Jag har inte tid att lägga ner de år jag har kvar av hjärnsubstans på konflikter, säger hon till Expressen.

Messing blir landshövding

Regeringen har utsett Ulrica Messing till ny landshövding i Blekinges län från och med 1 oktober, enligt ett pressmeddelande. Hon efterträder Helena Morgonsköld som varit vikarierande landshövding sedan Sten Nordin slutade tidigare i år.

Messing var socialdemokratisk riksdagsledamot från 1991 och 1996-2006 var hon statsråd i Göran Perssons regering. Bland annat var hon infrastrukturminister. Sedan 2007 har hon arbetat inom privata näringslivet, bland annat som konsult hos Prime.

Lokalt klimatarbete

Efter översvämningarna som drabbade Gävle och övriga Gästrikland, ska kommunen nu ta till åtgärder. Det handlar både om på kort sikt och på lång sikt för att vara förberedda på framtida skyfall och extremväder.

– Den naturkatastrof som drabbat oss visar att det i klimatförändringarnas spår behöver byggas en starkare beredskap på både samhällsnivå och individnivå för framtida extremväder och kriser. Därför ger vi nu kommundirektören uppdraget att leda arbetet i kommunkoncernen med att utvärdera och ta fram förslag på åtgärder för att rusta Gävle starkare inför framtida extremväder, säger Åsa Wiklund Lång (S), kommunstyrelsens ordförande i Gävle, till Gefle Dagblad.

Forrige artikel Emma Wiesner (C): Fortsatt flera luckor i utsläppshandelsförslaget Emma Wiesner (C): Fortsatt flera luckor i utsläppshandelsförslaget Næste artikel Slopad reklamskatt ska minska idrottens byråkrati Slopad reklamskatt ska minska idrottens byråkrati
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.