Överblick: Fler partier vill göra omvändelseterapi olagligt och svensk industrijätte stänger ryska fabriker

Fler partier vill kriminalisera omvändelseterapi för hbtq-personer. Kulturutskottet vill påskynda återlämnandet av samiska kvarlevor. Sverige skänker elnätsmateriel till Ukraina. Svensk industrijätte stänger sina fabriker i Ryssland.

Moderaterna och Centerpartiet ansluter sig nu till linjen om att kriminalisera så kallad omvändelseterapi, som används för att få hbtq-personer att ändra sin sexuella läggning. Det är något som används i ”i en inte obetydlig utsträckning” i Sverige, enligt Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF).

Liberalerna har länge drivit på en kriminalisering, och det finns visst stöd inom Socialdemokraterna för det.

– Hela föresatsen är ju att homosexualitet skulle vara en sjukdom som kan och ska botas. Det är naturligtvis helt fel och en väldigt apart uppfattning i ett modernt samhälle, säger Centerpartiets rättspolitiska talesperson Johan Hedin till SR.

El till Ukraina

Under morgonen meddelade regeringen att myndigheten Svenska kraftnät ska skänka materiel som kan användas för att reparera elnät till Ukraina. Myndigheten bedömer att materielen kan skänkas utan påverka Sveriges egen beredskap.

– En säker elförsörjning är nödvändig för att upprätthålla samhällsviktig verksamhet i Ukraina. Sverige bidrar nu med materiel som kan användas för att reparera elnät som har förstörts under kriget, säger energi- och digitaliseringsminister Khashayar Farmanbar under en pressträff.

Stoppar rysk verksamhet

Sedan tidigare har lastbilstillverkaren Volvo meddelat att de stoppar hela sin verksamhet i Ryssland. Nu meddelar den svenska industrijätten SKF att de upphör med all verksamhet i Ryssland, skriver GP. Sedan tidigare har de stoppat export till landet. Men nu avvecklar SKF även sina fabriker.

– Vi har nu beslutat att upphöra med SKFs samtliga verksamheter, engagemang och investeringar i Ryssland, säger SKF:s vd Rickard Gustafson.

Regler om samiska kvarlevor

En majoritet i kulturutskottet vill uppmana regeringen att utreda regler för att identifiera, återställa och återbörda samiska föremål och kvarlevor. Majoriteten vill att staten ska påskynda återlämnandet av samiska kvarlevor.

Därför bör regeringen utreda hur de rättsliga, ekonomiska och administrativa processerna kring detta kan bli mer enhetliga. Förslaget grundar sig i motioner från M, C, V, KD, L och MP.

Forrige artikel Myndigheter ger ris och ros till idén om ny försvarsmyndighet Myndigheter ger ris och ros till idén om ny försvarsmyndighet Næste artikel Omtaget för kilometerskatten klart: ”Populärt system på kontinenten” Omtaget för kilometerskatten klart: ”Populärt system på kontinenten”
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.