Överblick: Jämställdhet dröjer och Bulletin rekryterar M-ledamot

Näringsminister Ibrahim Baylan (S) försvarar nya gruvor, Maj-Inger Klingvall till svars om oegentligheter kring adoptioner, långt kvar till jämställt uttag av föräldradagar och Bulletin rekryterar Bali, Bard och Jan Emanuel Johansson.

Bulletin har rekryterat riksdagsledamoten Hanif Bali (M), tidigare S-politikern Jan Emanuel Johansson och debattören Alexander Bard. Det skriver nättidningen på sin Facebook-sida och kallar den här dagen för "en milstolpe".

Bulletin har också rekryterat den politiska chefredaktören Annika Borg och ledarskribenten Cecilia Blomberg till den "frihetligt konservativa ledarsidan".

Jämställt uttag längre bort

Pappors uttag av dagar med föräldrapenning och vård av sjukt barn ökar, men takten har minskat, inte sedan 2007 har ökningen varit så låg. Det visar TCO:s jämställdhetsindex, rapporterar SVT. Det är få föräldrar som delar lika på föräldraledigheten och förra året tog papporna endast ut drygt tre av tio av dagarna.

– Corona har gjort att vab-dagarna har varit “all time high” och där är fördelningen den samma som innan. Kvinnorna tar ut en större del och antalet dagar har ökat, men det har inte blivit en mer jämn fördelning. Då är det inte jättekonstigt att ett mått där man väger samman föräldrapenning och vård av barn visar på en minskad ökningstakt, säger Johan Kaluza, senior utredare på Jämställdhetsmyndigheten, till SVT.

Baylan: "Vi kan inte bara oja oss"

Nya svenska gruvor är ett måste om elektrifieringen ska lyckas. Det säger näringsminister Ibrahim Baylan (S) i en intervju med Svenska dagbladet.

– Vi kan inte bara oja oss när vi läser att kobolt utvinns av barnarbetare i Kongo, säger han till tidningen.

Angående balansgången mellan klimatomställningen och lokala miljöintressen svarar Baylan:

– Det är ingen som drömmer om att få en gruva som granne. Men jag tror att de allra flesta inser att vi kommer att behöva dessa metaller. Då blir frågan om vi ska vara med och ta ansvar.

Klingvall till svars om adoptioner

Dagens nyheter granskning av missförhållanden kring internationella adoptioner fortsätter. Redan för 24 år sedan kände regeringen till att det hade förekommit allvarliga missförhållanden i länder som adopterade till Sverige, enligt en rapport beställd av den dåvarande S-regeringen.

Dåvarande ansvarigt statsråd var Maj-Inger Klingvall (S). På frågan om det borde har tillsatts en granskning redan då, på 1990-talet, svarar hon:

– Det kan jag inte kommentera, för jag kommer inte ihåg hur vi resonerade. Det som är bra är att man nu ska titta på den här perioden, säger Maj-Inger Klingvall till DN.

Sämre läge för pressfriheten

Pressfriheten i många av världens länder är alltmer hotad, enligt årets pressfrihetsindex från Reportrar utan gränser, som publiceras i dag. Coronapandemin anges som en av orsakerna till att läget ytterligare har försämrats.

– Det är en ekonomisk kris med färre resurser och mycket misstro, hot och hat mot journalister. Alla de här kriserna har ju förvärrats med pandemin, säger Erik Halkjaer, ordförande för Reportrar utan gränser, till TV4.

Forrige artikel SKR flaggar för behov av mer vårdpengar – trots överskott SKR flaggar för behov av mer vårdpengar – trots överskott Næste artikel Centralt stöd för utfallskontrakt – så svarar riksdagspartierna Centralt stöd för utfallskontrakt – så svarar riksdagspartierna
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.