SKR flaggar för behov av mer vårdpengar – trots överskott

I vårändringsbudgeten fick regionerna mer pengar för coronainsatser och uppskjuten vård, trots tidigare överskott. Enligt Fredrik Lennartsson, SKR, bör regionerna använder de resurser som finns tillgängliga. Chefsekonom Annika Wallenskog vill se en ökad digitalisering.

I en intervju med Altinget säger Fredrik Lennartsson, hälso- och sjukvårdsdirektör på Sveriges kommuner och regioner (SKR), att han ser positivt på de 5,4 miljarder kronor som regeringen skjuter till regionerna i vårändringsbudgeten på grund av coronapandemin, samt de två extra miljarderna till uppskjuten vård.

Räcker pengarna för att regionerna ska kunna göra sitt arbete?

– Pengarna bidrar till det och är ett välkommet tillskott. Man kan dock inte utesluta att det kommer att behöva tillföras ytterligare medel framåt.

– Hälso- och sjukvården står inför att både hantera ett tilltagande vårdbehov på grund av covid-19 och det rehabiliteringsbehov för de som haft covid-19 som uppstått. Samtidigt ska regionerna upprätthålla den ordinarie vården och hantera den uppskjutna vården.

Regioner med överskott

Under 2020 fick regionerna extrapengar för att hantera de utgifter och behov som coronapandemin orsakat. Men trots pågående pandemin och alla andra ”hål” som behöver fyllas i regionernas verksamheter har regionerna haft svårt att göra av med pengarna, och hade ett överskott i slutet av 2020. 

Region Stockholm hade exempelvis ett överskott på 5,8 miljarder kronor.

I en intervju med Altinget förra veckan påpekade Karin Rågsjö (V), vårdpolitisk talesperson, att denna paradoxala utveckling behöver lösas så att pengarna används.

Chefsekonom: Digitalisera

SKR:s chefsekonom Annika Wallenskog påpekar att det i dagsläget är ett bra läge för regionerna att satsa på att ställa om verksamheter.

– Alla 21 regioner i Sverige gick med överskott 2020 och nu borde regionerna omedelbart vidta åtgärder för att ställa om till digital teknik där patienterna kan göra en del av jobbet själva, sa Annika Wallenskog, chefsekonom på SKR, tidigare till SVT.

Inte anställa

Vad regionerna bör lägga sina pengar på råder det dock delade meningar om. John Hassler, professor i nationalekonomi, anser att regionerna ska vara försiktiga med att anställa tillfällig personal.

– Vårdskulden ska man försöka beta av så fort som möjligt men att kraftigt öka antalet anställda i regionen för att sen säga upp de igen om några år är ingen bra idé, sade han tidigare till SVT.

Budget som går ihop

Enligt Fredrik Lennartsson är det viktigaste att budgeten går ihop under året, eftersom regionerna inte får ta med sig överskottspengarna till året efter.

Med överskott och väl kända behov av kompetensförsörjning, uppskjuten vård och annat, varför användes inte pengarna upp?

– Detta är en väldigt omfattande fråga och kräver fördjupad analys.

– Det finns stora behov och det är klart att man behöver använda de resurser som finns. Därför tycker vi att det är positivt att man tillför nya medel i år i vårändringsbudgeten.

"Avlastar varandra"

Ett sätt som regionerna försökt att utnyttja resurserna har varit att samverka kring kompetens och personal.

– Det finns en väl fungerande samverkan där regionerna avlastar varandra. Ibland behöver man dra ner på verksamheterna för att personalen behöver återhämtning, säger Fredrik Lennartsson.

– Samordningen kring Iva-arbetet fungerar väl. Det sker ett intensivt samarbete för att kunna få de gemensamma resurserna att räcka till.

Forrige artikel Politiken prioriterar nytt framför gammalt – underhållet får vänta Politiken prioriterar nytt framför gammalt – underhållet får vänta Næste artikel Överblick: Jämställdhet dröjer och Bulletin rekryterar M-ledamot Överblick: Jämställdhet dröjer och Bulletin rekryterar M-ledamot
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.