Överblick: Klimattoppmöte, S-protester mot migrationslag och Wallström till KU

Delar av den socialdemokratiska riksdagsgruppen revolterar mot nya migrationslagen. Regeringen tar nappatag mot social dumpning. EU vill stämma Astra Zeneca och så startar USA:s president Joe Bidens klimattoppmöte med världsledarna. Dessutom frågas Margot Wallström ut i KU. 

I dag inleds det klimattoppmöte som USA:s president Joe Biden kallat till. Ett 40-tal ledare har bjudits in, däribland Kinas president Xi Jinping och Rysslands president Vladimir Putin. Representerar Sverige gör miljöminister Per Bolund (MP) som ska delta vid ett rundabordssamtal, rapporterar Sveriges Radio.

Enligt klimatprofessor Johan Rockström är de tre viktigaste frågorna på dagens möte en global avgift på koldioxid, investeringar i en grön klimatfond och skärpning av klimatmål, skriver SVT.

– Det behövs en rejäl skärpning för nu är vi på väg mot en global uppvärmning som kommer att överstiga 2,5 till 3 grader, ett ställe vi inte varit på de senaste fem-sex miljoner åren, säger Johan Rockström till SVT.

S-ledamöter går emot regeringsförslag

Flera socialdemokratiska riksdagsledamöter går emot regeringens förslag om en ny migrationslag, rapporterar Sveriges Radio.

I april presenterade regeringen förslaget, som innebär att tidsbegränsade uppehåll blir huvudregel, i stället för permanenta, och att det införs försörjningskrav vid anhöriginvandring, ska börja gälla i juni.

Flera ledamöter är så pass kritiska att de har valt att reservera sig mot regeringens lagförslag.

– Jag menar att det läge som vi har kommit till nu är väldigt olyckligt, och inte något som jag vill stå bakom helt enkelt, därför att det leder åt fel håll, säger riksdagsledamoten Thomas Hammarberg (S) till SR.

”Att reservera mig i riksdagsgruppen är inget som jag gör lättvindigt, men för mig finns i den här frågan inget annat sätt”, skriver ledamoten Elin Lundgren (S) till SR.

Wallström frågas ut i KU

I dag frågas Sveriges tidigare utrikesminister Margot Wallström (S) ut i konstitutionsutskottet om mötet som Sveriges dåvarande ambassadör i Kina, Anna Lindstedt, hade med kinesiska affärsmän om den fängslade förläggaren Gui Minhai, skriver TT.

– De händelser som vi ska diskutera i dag är så osannolika att de förstås väcker frågor, inleder Wallström utfrågningen.

Frågan har kommit att handla om vad Wallström och UD kände till på förhand och ifall mötet hade kunnat avstyras.

Håkan Svenneling (V), som anmälde Wallström till KU, skriver att man bör granska Wallströms ”kännedom om händelserna och hennes agerande och styrning av departementet utifrån detta.”

EU gör sig redo att stämma Astra Zeneca

Omni/TT rapporterar om att diplomatkällor har uppgett för europeiska politiksajten Politico att EU-kommissionen nu förbereder en stämning mot Astra Zeneca.

Åtgärden ska ha fått majoritetsstöd vid ett möte med medlemsländernas EU-ambassadörer i onsdags och syftar till att tvinga företaget att leverera de vaccindoser som man åtagit sig enligt avtal.

Nappatag mot social dumpning

Regeringen skriver i ett pressmeddelande att man i dag har beslutat om en lagrådsremiss med förslag som syftar till stärkt skydd för hyresgäster. Förslagen riktar bland annat in sig på så kallad ”social dumpning”, men innebär också möjligheter att ingripa mot bristande förvaltning av hyresfastigheter. Regeringen vill också att ”privatpersoner som hyr ut ägda bostäder och bostadsrätter inte längre ska ha rätt att utan skäl säga upp ett tidsbegränsat hyresavtal i förtid”.

– Social dumpning är ett problem som vi måste komma till rätta med. Jag ser därför positivt på att hyresnämnden föreslås få möjlighet att ingripa mot oseriösa fastighetsägare på ett tidigare stadium, säger civilminister Lena Micko (S) i en kommentar.

Lagrådsremissen överlämnas till Lagrådet i dag och reglerna föreslås träda i kraft 1 januari 2022.

Forrige artikel Klimatförhandlare: Hungriga blickar vänds mot nordiska skogen Klimatförhandlare: Hungriga blickar vänds mot nordiska skogen Næste artikel Folkhälsomyndighetens pressträff om pandemiläget (22 april) Folkhälsomyndighetens pressträff om pandemiläget (22 april)
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.