Överblick: Läckt utredning om gårdsförsäljning och Voi-chef får politiskt inflytande

Stormigt läge efter S-kongress. Expert i utredningen av gårdsförsäljning läckte förslag i förväg på DN Debatt. Tidigare M-politiker – både voichef och valsedelsansvarig. Ekobrottsmyndigheten: “nya studiestödet attraherar organiserad bidragsbrottslighet”. 

Efter förra veckans S-kongress har det uppstått en rad låsningar som kan förhala processen i valet av statsminister. Partiet sitter i komplicerade förhandlingar med både C och MP om strandskyddet. Dessutom har Nooshi Dadgostar (V) ställt nya krav, i en tv-sänd intervju, på att S-politiken måste göra en rejäl vänstersväng för att Vänsterpartiet ska släppa fram Magdalena Andersson. 

Utredning smyglanserad på DN Debatt

Utredaren Elisabeth Nilsson ska inom kort överlämna sin utredning om gårdsförsäljning till regeringen, skriver en av utredningens experter Johan Håkansson i dag på DN Debatt. Håkansson skriver att Nilsson har hittat ”en lösning som inte hotar Systembolagets fortlevnad eller folkhälsan”, men han menar också att det förslag hon kommer att lämna till regeringen är för snävt hållet och skulle behöva justeras. Bland annat menar Håkansson, som även är ölproducent, att ransonen för hur mycket en kund tillåts köpa borde vara högre, samt att inga tillverkare borde stängas ute.

Det faktum att en expert som samarbetat med utredningen går ut i förväg och avslöjar förslagen har redan väckt en del reaktioner. TCO:s samhällspolitiske chef Samuel Engblom, som nyligen utredde sjuk- och aktivitetsersättningen åt regeringen skriver till exempel på Twitter att ”Bland det dummaste man kan göra som expert eller referensgruppsledamot i en statlig utredning är att läcka innehållet i förväg. Kan i längden leda till mer stängda utredningar där färre utanför myndighetsvärlden får se texter eller chans att diskutera förslag i förväg.”

Även före detta domaren Krister Thelin och WWF:s samhällspolitiskt ansvariga Madeleine van der Veer hör till dem som reagerar på detta. Hur utredaren ställer sig till expertens synpunkter framgår inte av debattartikeln.

Voichef sätter M:s Stockholmslistor

I maj bytte den tidigare M-politikern Tina Ghasemi Liljekvist karriärbana och blev ny senior public policy manager på elsparkcykelföretaget Voi, med uppgift att påverka politiken och lagstiftningen, vilket Altinget rapporterade om.

Nu avslöjar SvD Näringsliv att Ghasemi Liljekvist samtidigt som hon har sin nya roll också är vice ordförande i nomineringskommittén som valdes av M i Stockholms stads stämma i våras. SvD beskriver hennes uppdrag som att hon ska ”sätta samman ett förslag på personer till valsedlarna”, vilket ”i förlängningen påverkar vilka som har möjlighet att representera partiet i kommunfullmäktige efter valet”.

Samtidigt har styret i Stockholms stad nyligen meddelat att de avser begränsa hur många elsparkcykelföretag som får verka i staden samtidigt, vilket företrädare för Voi och Tier tidigare har efterfrågat. Tina Ghasemi Liljekvist är även ersättare till riksdagen.

Nytt studiestöd attraherar kriminella

Regeringens planerade omställningsstudiestöd som ska finansiera omskolning mitt i livet, beräknas kosta skattebetalarna mellan 6 och 9 miljarder. Stödet tros kunna införas fullt ut år 2026. Samtidigt möter förslaget hård kritik från Ekobrottsmyndigheten. Det skriver Dagens Nyheter.

– Vi vet av erfarenhet att denna typ av stöd attraherar organiserad bidragsbrottslighet. Vi agerar alltid för att ny lagstiftning inte ska inbjuda till fusk, säger Katarina Tidén, överåklagare och tillförordnad rättschef på EBM.

Oro uttrycktes också i regeringens promemoria efter att förslaget varit på remissrunda. Bidraget kallas ”generöst” och kritiseras bland annat för att öka risken för ”missbruk och överutnyttjande”.

,

Forrige artikel Guteland (S) vann mot partistyrelsen – höjda krav på djurskydd vid offentlig upphandling Guteland (S) vann mot partistyrelsen – höjda krav på djurskydd vid offentlig upphandling Næste artikel De får Sveriges första utbildning i civilsamhällesvetenskap De får Sveriges första utbildning i civilsamhällesvetenskap
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.