De får Sveriges första utbildning i civilsamhällesvetenskap

Regeringen ger Ersta Sköndal Bräcke högskola tillstånd att utfärda kandidatexamen i civilsamhällesvetenskap. ”Det är fantastiskt. Den är Sveriges första utbildning i sitt slag och det här innebär också att civilsamhällesvetenskap formellt inrättas som ett akademiskt ämne,” säger professor Magnus Karlsson.

Universitetskanslersämbetet har tidigare tillstyrkt högskolans ansökan, och nu har regeringens formellt fattat beslutet.

– Ersta Sköndal Bräcke högskola har en vetenskaplig och professionsinriktad miljö med nära anknytning mellan forskning och utbildning. Utbildningen blir ett välkommet tillskott och kan bidra till fortsatt utveckling av civilsamhällesfrågor inom akademin i stort, säger Matilda Ernkrans, minister för högre utbildning och forskning i ett pressmeddelande.

Magnus Karlsson som förestår Centrum för civilsamhällesforskning vid Ersta Sköndal Bräcke högskola säger att de första kandidaterna teoretiskt skulle kunna vara klara 2025-2026.

– Utbildnings- och kursplan finns. Nu har vi rättigheterna men finansieringen återstår. Vi har förhoppningar om att det ska gå att lösa på ett smidigt sätt, säger han till Altinget.

Kommer man att kunna läsa in en master hos er framöver?

– Vi har i dag masterrättigheter inom socialt arbete med inriktning mot civilsamhälle. Just nu är det så att man kan gå vidare och ta en masters i ett annat ämne, men på sikt vill vi ha utbildningsrättigheter i civilsamhällesvetenskap på alla nivåer. Det här är ett steg i rätt riktning.

– Vi har redan nu en forskarutbildning med inriktning på civilsamhälle, så där finns redan en möjlighet till påbyggnad.

Är det något mer du vill tillägga?

– Vi har hittills fått väldigt positiva reaktioner från det civila samhällets organisationer, både under förberedelsearbetet och nu efter beslutet. Det känns väldigt roligt.

Forrige artikel Överblick: Läckt utredning om gårdsförsäljning och Voi-chef får politiskt inflytande Överblick: Läckt utredning om gårdsförsäljning och Voi-chef får politiskt inflytande Næste artikel Stjernfeldt Jammeh (S): ”De som bedriver friskola med vinstsyfte behöver tänka om” Stjernfeldt Jammeh (S): ”De som bedriver friskola med vinstsyfte behöver tänka om”
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.