Stjernfeldt Jammeh (S): ”De som bedriver friskola med vinstsyfte behöver tänka om”

Nu har Socialdemokraterna beslutat om den skolpolitik partiet ska gå till val på. Bland annat antogs partistyrelsens förslag om att förbjuda vinstuttag i skolan och kommuner ska kunna säga nej till etablering av friskolor. Samtidigt är partiet för friskolor och kommunstyrelseordförande Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) tror inte att besluten kommer avskräcka friskolorna. 

Partikongressen antog partistyrelsens förslag på skolområdet. Bland annat beslutades om kommunalt veto för etablering av friskolor, förbud av vinstuttag i skolan samt avskaffad kötid. I stället vill partiet införa ett gemensamt antagningssystem som ska gälla för alla skolor. Men på några punkter ville kongressen gå längre än partistyrelsen. 

– Vi tyckte från början att vi hade bra förslag till riktlinjer, men de har blivit ännu bättre nu när vi faktiskt kan se att vi har blivit ännu tydligare på några punkter, säger civilminister Lena Micko (S) på en pressträff om kongressens beslut på skolområdet. 

Finns det några exempel där kongressen har förbättrat era förslag? 

– Vi tyckte att vi hade bra skrivningar vad gäller att skolan ska vara kostnadsfri, men det blev en diskussion om att det ändå finns så kallade ”obetydliga kostnader” som kan vara kostnader för den enskilde. Att man ska på utflykt eller liknande. Där skärpte kongressen tonen och sa att det är viktigt att vi slår fast att även dessa kostnader inte ska förekomma, säger Lena Micko (S) till Altinget. 

Var det en miss från ert håll att ni inte hade med det, eller tyckte ni inte att det skulle vara med? 

– Det finns redan beskrivet i skollagen om en kostnadsfri skola. Det här var en fråga om att vi markerar som parti att skolan ska vara helt kostnadsfri, säger Micko (S). 

”Smetade ut skolresurserna”

Katrin Stjernfeldt Jammeh är kommunstyrelseordförande i Malmö och tidigare skolkommunalråd. Beslutet om kommunernas rätt att lägga veto vid etableringen och vara med och bestämma när nya skolor ska öppna är viktigare än vad många greppar, menar hon.

– Nya skolor, utan framförhållning, kan skapa en situation där skolorna dräneras på elever och resurser på väldigt kort tid. Vi har haft en situation med överetableringar på gymnasiet. Väldigt många etablerade sig och startade samma utbud som redan fanns. Och så smetade vi ut skolresurserna för vi var tvungna att finansiera alla aktörer, säger Stjernfeldt Jammeh till Altinget.

Innebär det kommunala vetot att kommunen får säga nej till en etablering oavsett anledning?

– Ja. Det är staten som ger tillstånden. Jag ser framför mig att man kan göra det i dialog. Eftersom lagstiftningen säger att kommunen är ansvarig för likvärdigheten så måste man ge kommunen de redskap som finns. Det vi har sett är att när en friskola ansöker om att etablera sig och kommunen flaggar för risk för överetablering eller segregation, så får man ändå tillstånd. Där vill vi att kommuner ska kunna säga nej. 

Trots besluten som slår mot friskolornas etablering och vinstuttag är partiet fortfarande för friskolor, menar Katrin Stjernfeldt Jammeh.

– Vi vill inte åt möjligheten att utveckla en skola, att investera i en skola, att se till att skolan blir bättre. Det vi vill åt är de stora uttagen. Vi är unika i världen med att ha ett system där man obegränsat kan plocka ut vinst. 

Tror du att de här förslagen kommer att minska antalet friskolor?

– Jag tror att de som bedriver friskola i dag med vinstsyfte behöver tänka om och rigga sin organisation på annat sätt. Jag ser framför mig att de skolorna kommer vara kvar och i de fall där någon skulle backa tillbaka när de inte får ta ut vinst, då är vi kommuner vana vid att steppa upp och ta emot eleverna, säger Stjernfeldt Jammeh.

{{toplink}}

,

Forrige artikel De får Sveriges första utbildning i civilsamhällesvetenskap De får Sveriges första utbildning i civilsamhällesvetenskap Næste artikel Vårdköutredning väcker ont blod om statlig styrning Vårdköutredning väcker ont blod om statlig styrning
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.