Överblick: Löfven uppges lämna i dag och skolpeng gick till sexklubb

En uppgörelse om las är klar. Statsminister Stefan Löfven uppges lämna in sin avskedsansökan i dag. Beslut om ersättning för vaccinskador fattas i dag. Friskolerektor använde skolpeng till köp på sexklubb.

Enligt uppgifter till Aftonbladet kommer Stefan Löfven efter dagens regeringssammanträde klockan 11, gå till talmannen i riksdagen och lämna in sin avskedsansökan som statsminister.

Samtidigt sitter C, MP och S tillsammans och går igenom propositionerna om skogen och strandskyddet in i det sista.

Las-uppgörelse klar

Sent igår kväll valde en majoritet av LO-förbunden att ställa sig bakom en uppdaterad uppgörelse kring las med Svenskt näringsliv. Las-förhandlingarna lades på is för ett år sedan, men efter sommaren tog det ny fart, skriver Arbetet.

Under förmiddagen höll LO och Svenskt näringsliv presskonferens. LO meddelar nu att förbundet ställer sig bakom den nya uppgörelsen. Sen är det upp till varje enskilt förbund om man vill haka på överenskommelsen, rapporterar SVT.

Skolpeng har gått till sexklubb

En granskning av GT visar att pengar som tagits från nu stängda friskolan Römosseskolan till rektorns egna bolag, har gått till inköp på sexklubbar i Thailand och vistelser på femstjärniga hotell i Nairobi. Rektorn har tidigare förklarat de dyra resorna han gjort med att han ska ha gjort välgörenhetsarbete i Somalia.

– Det är ytterligare bevis för att pengarna inte gått dit de ska, säger åklagaren vid Ekobrottsmyndigheten Henric Fagher, som väckt åtal mot rektorn för grov förskingring av pengar som ytterst kommer från skattefinansierade Römosseskolan.

Skadeersättning för vaccin

I dag debatterar och beslutar riksdagen om förslaget om att staten ska ge ersättning till de som får skador som orsakas av vaccin mot covid-19. Förslaget innebär att personer kan få ersättning från den ordinarie läkemedelsförsäkringen. Men om en person inte får hel ersättning från en sådan försäkring, så ska i stället en statlig ersättning betalas ut i vissa fall. Se debatten om förslaget här.

Ny kärnkraft ska byggas

Frankrikes president Emmanuel Macron meddelar nu i ett tal till nationen att landet ska bygga nya kärnkraftverk. Både för att möta växande energibehov och för att klara målen om att minska utsläppen av koldioxid, rapporterar AFP/Omni.

Forrige artikel Ombudens kongress-framgång – avskaffa delade turer och ”minutjakt” i äldreomsorgen Ombudens kongress-framgång – avskaffa delade turer och ”minutjakt” i äldreomsorgen Næste artikel Andersson om att lämna som finansminister: ”Det kommer naturligtvis vara dubbla känslor” Andersson om att lämna som finansminister: ”Det kommer naturligtvis vara dubbla känslor”
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.