Ombudens kongress-framgång – avskaffa delade turer och ”minutjakt” i äldreomsorgen

Krav på kunskaper i svenska språket, hårdare tag mot delade turer och ett tydligt avståndstagande från privata aktörer inom vård och omsorg. Det och mycket mer beslöts det om under Socialdemokraternas kongressdagar i Göteborg. Altinget har pratat med tre av mötesdeltagarna, om vad de tyckte var det viktigaste att ta med sig.

Den socialdemokratiska föreningen Reformisternas vice ordförande Linn Svansbo, Stockholm, är på det stora hela nöjd med vad hon och föreningen fick igenom.

– Vi fick till ett ordentligt beslut med ambitionen om demokratisk kontroll – en massa aktiebolag ska inte kunna göra som de vill. Och det om att motverka marknadskrafterna i hela välfärden. I partistyrelsens första förslag fanns viss tydlighet om skolan, men vi drev det till ett beslut på Socialdemokraternas syn på den samlade välfärdspolitiken.

Det borgerliga styret ett ”konstprojekt”

Under hennes anförande i talarstolen skämtade hon om det borgerliga styret i Region Stockholm, och kallade det för ett ”konstprojekt”.

– Region Stockholm gestaltar hur kasst det blir om det borgerliga styret får styra välfärden fullt ut. Tycker det blir likt en fars ibland. Samtidigt som de offentliga storsjukhusen går på knäna smäller man upp nya Kry-mottagningar i gallerian.

– Tillgången till vård är enormt ojämlik i Region Stockholm. Det kanske är det bästa skyltfönstret för oss Socialdemokrater, för hur dåligt det blir när Moderaterna får bestämma.

Krav på språkkunskaper

Sebastian Karlberg, oppositionsråd i Region Dalarna, drev frågan om svenskkunskaper inom äldreomsorgen.

– Språket är otroligt viktigt för att de äldre ska kunna få en bra kvalitet på den omsorg de får. I dag finns inte några språkkrav inom äldrevården. Jag kan bara tala utifrån min egen hemkommun Borlänge där vi haft ganska stora bekymmer med den biten.

– Det är inte bara brukarna som drabbas. De som inte kan språket hamnar i en märklig situation och deras kollegor får jobba dubbelt.

Delade turer ett ”otyg”

Karlberg fick också med sig en annan seger. Partistyrelsens förslag om att ”motverka” delade turer omformulerades till att helt avskaffa dem.

– Skriver man ”avskaffas” blir det tydligt för en socialdemokratisk regering att kommunerna behöver de ekonomiska förutsättningarna för att ta bort de delade turerna.

Katarina Nyberg Finn, vice ordförande i det kommunala bolaget Jämtkraft AB i Östersund, kallar delade turer ett ”otyg”.

– Jag är övertygad om att vi behöver lämna new public management, det har också pandemin visat.

En tillitsbaserad styrning

Nyberg Finn vill framåt prioritera välfärdsarbetarnas arbetsvillkor, och att arbetarnas kompetens ska göra skillnad.

– På ena sidan har vi minutjakten, med planeringsverktyg som talar om för personalen vad de ska göra minut för minut, allt är redan uppstyrt. Sedan har du den andra sidan som jag står för – en tillitsbaserad styrning, där man arbetar utifrån personalens kompetens och där stöd kan anpassas utifrån behov.

Brist även i S-kommuner

Sebastian Karlberg menar att även S-kommuner har brustit vad gäller marginaliseringen sedan början av 1990-talet. Han ser kongressbeslutet som ett tydligt steg bort från minutjakt och att ”räkna pinnar”.

– I stället kan vi faktiskt titta på hur vi skapar den bästa omsorgen för varje enskild person. Det har varit en brist även i S-kommuner. Om vi skulle fortsätta med det new public management-joxet kommer folk snart inte vilja jobba inom våra verksamheter.

Forrige artikel Juridikprofessorn om överklagan: ”Väldigt ovanligt” Juridikprofessorn om överklagan: ”Väldigt ovanligt” Næste artikel Överblick: Löfven uppges lämna i dag och skolpeng gick till sexklubb Överblick: Löfven uppges lämna i dag och skolpeng gick till sexklubb
Statskontoret avvecklas – namnet blir kvar

Statskontoret avvecklas – namnet blir kvar

Regeringen och SD har bestämt sig. Statskontoret ska avvecklas i januari 2026. Myndighetens verksamhet ska i stället in i Ekonomistyrningsverket som byter namn – till Statskontoret.