Överblick: L:s bussbråk irriterar SD och rysarjämnt mellan blocken

Liberalernas interna bussbråk irriterar Sverigedemokraterna, rysarjämnt i ny mätning och Svenskt Näringsliv målar upp en dyster bild av svensk ekonomi. Och bottenbetyg för Norrbottens vägnät.

Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson lovar att partiet absolut inte för avsikt att återinföra fastighetsskatten, något som M-ledaren Ulf Kristersson återkommande varnar väljarna för.

– Enligt nationalekonomisk teori så är det en bra skatt men vi lever inte i en nationalekonomisk teori, vi lever i verkligheten. Det var inte en bra skatt eftersom människor var så oroliga, så min bedömning är att den undergrävde legitimiteten för skattesystemet som helhet, säger Magdalena Andersson i en stor intervju med DN och anklagar Kristersson för ”lögner och att sprida dynga”.

SD hade inte gråtit utan L i bussen

Liberalernas interna bråk om den gemensamma bussturnén med SD, M och KD väcker stark irritation hos Sverigedemokraterna.

– Vi har tryckt upp flygblad och strajpat en buss. Det är uppenbart att det är en kampanj. Den har till och med en slogan! Ingen tvingade dem att åka med i bussen. Vi hade inte gråtit om de inte var med. Det som har hänt är att Liberalerna är liberaler. Någon blir arg. De ändrar sig. De vet inte vad de tycker, säger en centralt placerad sverigedemokrat till Svenska Dagbladet.

Minimal skillnad i ny mätning

Det är en minimal skillnad mellan blocken, enligt en ny mätning från Aftonbladet/Demoskop. Det vill säga mellan V, S, MP och C respektive SD, L, M och KD. Endast 0,2 procentenheter skiljer mellan de två blocken, vilket motsvarar 13 080 röster.

– Det kommer att bli rysarjämnt i valet, varje röst kommer att spela roll, säger Karin Nelsson, vd på Demoskop till Aftonbladet.

Inflationen biter sig fast

Arbetsgivarorganisationen Svenskt Näringsliv målar upp en dyster bild av svensk ekonomi med hög inflation och svag BNP-tillväxt under nästa år i en konjunkturrapport, skriver DN och Sverige Radio. Organisationen presenterar två scenarier, i det första landar BNP-tillväxten under 2023 på 0,5 procent, jämfört med 1,5 procent i prognosen från maj.

Bästa och sämsta vägarna i landet

Enligt en ranking från M Sverige är vägarna i Norrbotten sämst i landet. Bilden bekräftas av Trafikverkets regiondirektör.

– Vi är bekymrade över läget och det första trafikanterna brukar märka av ett bristande underhåll är sprickor i asfalten, potthål eller spår i vägbanan. Vi behöver tre miljarder kronor till i tolv år i hela Sverige för att klara underhållet och andra förebyggande åtgärder i vägkroppen, säger Helena Eriksson, regiondirektör för Trafikverket i Norrbotten och Västerbotten, till SVT Norrbotten.

Näst sämst i rankingen var Västerbotten och de bästa vägarna finns i Jönköpings och Kronobergs län.

Forrige artikel Otydligt kring skolans digitalisering – lärare får ta smällen Otydligt kring skolans digitalisering – lärare får ta smällen Næste artikel Mette Frederiksen bjuder in till toppmöte på Bornholm - Magdalena Andersson nobbar Mette Frederiksen bjuder in till toppmöte på Bornholm - Magdalena Andersson nobbar
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.