Överblick: Miljardsatsning på jobben och skärpta straff för djurplågare

Regeringen lägger åtta miljarder i jobbsatsning, Trafikverket får klartecken för nya nattåg och näringsminister Ibrahim Baylan (S) utlovar skärpt straff för djurplågeri. Och i Lund har kommunledningen extrainsatt möte med anledning av storbråket utanför sjukhuset.

Regeringen lägger flera miljarder i budgeten nästa år på en stärkt politik för fler jobb. Det uppger arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) på en pressträff, skriver TT/Svd.

Regeringen föreslår 2,5 miljarder i tillskott för åtgärder för arbetssökande, 1,2 miljarder av dessa ska gå till att erbjuda fler arbetslösa en matchningstjänst och 425 miljoner till att öka arbetsmarknadsutbildningen. Och 700 miljoner läggs för extratjänster och introduktionsjobb.

– Det här är insatser som riktar sig till dem som står allra längst ifrån arbetsmarknaden, säger Nordmark som dock inte kan ge någon prognos för hur mycket åtgärderna kan pressa ner arbetslösheten.

Totalt omfattar jobbpaketet i budgeten 8 miljarder kronor, men en del satsningar avser år 2023. 

Ann Linde (S) till utrikesutskottet

Två kvinnor anhölls i samband med att anlände till Sverige på måndagen, kvinnorna är misstänkta för IS-förbrytelser. Nu vill Moderaterna ha svar på hur svenska myndigheter har hjälpt IS-kvinnor till Sverige. Därför kallas utrikesminister Ann Linde (S) till riksdagens utrikesutskott, uppger M:s utrikespolitiska talesperson Hans Wallmark till Dagens nyheter.

– Då går regeringen ifrån det man tidigare har sagt, och det Moderaterna också har sagt. Man kan inte förvägra en svensk medborgare att komma in i Sverige, men man behöver inte aktivt ta hit dem, säger Hans Wallmark till DN.

Baylan lovar fängelse för djurplågeri

I samband med Aftonbladets rapportering om missförhållanden på Kronfågels slakteri intervjuar tidningen näringsminister Ibrahim Baylan (S). Han utlovar skärpta straff mot djurplågeri i en kommande proposition, upp till fyra års fängelse, enligt Aftonbladet.

– Det är helt uppenbart att vi har mer att göra. Det är mot den bakgrunden vi skärper själva djurrättslagstiftningen, vi skärper kontrollerna och nu går vi också fram och skärper straffen. Regeringen kommer att lägga fram förslag till riksdagen om att skärpa straffen och då kommer det också att komma in fängelse i straffskalan, säger Ibrahim Baylan till tidningen.

Möte i Lund efter storbråk

Efter måndagens uppmärksammade storbråk i Lund uttalar sig kommunstyrelsens ordförande i Lund, Philip Sandberg (L) till P4 Malmöhus:

– 50-60 vuxna män träffas på olika platser i Lund och slåss mitt på ljusa dagen. Det är rena neandertalarfasonerna, måste jag säga, säger han till P4.

Sandberg har kallat till möte med hela kommunledningen och polisen med anledning av händelserna.

Nattågsvagnar vid horisonten

Altinget har tidigare skrivit om att Trafikverket vill köpa in nya nattåg för miljarder. Nu är myndigheten på väg att få grön flagg. Regeringen skjuter till direkta pengar i budgetpropositionen, dessutom utökas låneramen så det blir möjligt av en förnyelse av vagnar och lok, skriver Norrbottens Kuriren.

Forrige artikel Det politiska trycket på att covid-vaccinera barn ökar Det politiska trycket på att covid-vaccinera barn ökar Næste artikel Snart öppet för publikfester igen Snart öppet för publikfester igen
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.