Snart öppet för publikfester igen

Den 29 september tas publiktaket bort, såväl inom- som utomhus. ”Det innebär att vi redan i slutet av denna månad kommer att kunna ha fulla salonger och läktare runtom i landet.” sa Kultur- och idrottsminister Amanda Lind (MP) under en presskonferens på tisdagen.

– Jag tycker att detta både är bra och roligt. Det känns också bra med själva handläggningsordningen, att det är smittskyddsexperter som har fattat det här beslutet. Det är inte jag eller vi som tjatat till oss något, säger Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson till Altinget.

För idrotten och kulturen är det ett efterlängtat besked. Amanda Lind sa vidare att regeringen har tagit fram förslag på vaccinbevis för evenemang med fler än 15 000 åskådare eller deltagare, om behovet finns. Även andra restriktioner som avståndskrav mellan sittplatser tas bort.

Datum för återstart

Anna Rydborg är ordförande för Ax – Kulturorganisationer i samverkan.

– För oss ideella kultutövare är det här jättebra. Det var på tiden att vi får ett tydligt datum när vi kan återstarta. De som arrangerar konserter, har uppträdanden eller kanske anordnar marknader, kan nu sätta upp mål för när de ska kunna utöva sin kultur tillsammans igen. Vi välkomnar verkligen detta, säger Anna Rydborg till Altinget.

Björn Eriksson har en sak att tillägga:

– Nu hoppas jag att alla går och vaccinerar sig.

Forrige artikel Överblick: Miljardsatsning på jobben och skärpta straff för djurplågare Överblick: Miljardsatsning på jobben och skärpta straff för djurplågare Næste artikel Rasismutredning får kritik: ”Förbud inte rätt  väg att gå” Rasismutredning får kritik: ”Förbud inte rätt väg att gå”
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.