Överblick: Miljöjätte kopplas till tvångsarbete och interntjafs hos L

Distansundervisningen i gymnasieskolan slopas. Solpaneler från miljöjätte kopplas till tvångsarbete. Hätsk stämning i Liberalernas partiforum inför partirådet. SVT anmäls till granskningsnämnden. Läs Altingets nyhetsöverblick. 

Till Vattenfalls bästsäljare hör solceller från tillverkaren Jinko, ett kinesiskt bolag som enligt en rapport har deltagit i Kinas arbetsprogram i Xinjiangregionen, rapporterar Ekot.

Människorättsorganisationer uppskattar att över en miljon personer i regionen kan ha förts bort till arbetsprogrammen.  

– I princip alla solpaneler har ju kopplingar till Xinjiangprovinsen på ett eller annat sätt. Det här är ett problem för hela industrin, och egentligen för hela Europa, säger Vattenfalls hållbarhetschef Annika Ramsköld till Ekot. 

Över 60 procent av världens solpaneler kom under 2020 från Kina. En stor mängd av kiselråvaran som används till solcellerna kommer från Xinjiangregionen.

Internbråk hos L

På Liberalernas partiråd på söndag ska regeringsfrågan avgöras. En majoritet i partistyrelsen har öppnat upp för att samarbeta med Sverigedemokraterna. Något som väckt starka känslor hos många partimedlemmar. 

Stämningen mellan medlemmarna inför partirådet är minst sagt hätsk. På det interna partiforumet är tonen hård med personliga påhopp, rapporterar Ekot.

– Det är ganska elaka saker. Jag vill inte upprepa något av det utan jag vill bara mana till att vi är partikamrater som ska fortsätta vara ett parti även efter söndag, säger Mari Lindahl, som ansvarar för en grupp på Facebook för Liberaler, till Ekot.

Distansundervisning upphör

Råden om distansundervisning för gymnasieskolor ska upphöra från och med den 1 april, meddelar utbildningsminister Anna Ekström (S) på regeringens pressträff.

– Detta besked ska ses i ljuset att skolan är avgörande för elevernas framtid. Skolan är en högt prioriterad samhällsviktig verksamhet, säger Anna Ekström.

Public service anmäls

SVT:s presskonferens som hölls under tisdagen med den tidigare våldtäktsanklagade juristen Göran Lambertz har anmälts till granskningsnämnden nio gånger, skriver Dagens Nyheter.

Den drygt en timmes långa direktsändningen kritiseras hårt då den tidigare justitiekanslern kallar den kvinnliga student som varit målsägande för ”lögnerska” och ”bedragerska”. Vid ett tillfälle nämner han även kvinnans förnamn. 

– Jag kan inte dra mig till minnes något liknande övertramp av den här graden på mycket lång tid, säger journalisten Lisa Bjurwald som uppger till DN att hon anmält sändningen till granskningsnämnden. 

Folkhälsomyndighetens pressträff

Under torsdagseftermiddagen klockan 14 håller Folkhälsomyndigheten, Socialstyrelsen och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap gemensam digital pressträff om covid-19. Altinget sänder den live här.

Under presskonferensen väntas besked om vaccineringen med Astra Zenecas vaccin mot covid-19 kan återupptas i Sverige.

Forrige artikel Skilda idéer om kampen mot avfallsbrottsligheten Skilda idéer om kampen mot avfallsbrottsligheten Næste artikel Folkhälsomyndighetens pressträff om pandemiläget (25 mars) Folkhälsomyndighetens pressträff om pandemiläget (25 mars)
Statskontoret avvecklas – namnet blir kvar

Statskontoret avvecklas – namnet blir kvar

Regeringen och SD har bestämt sig. Statskontoret ska avvecklas i januari 2026. Myndighetens verksamhet ska i stället in i Ekonomistyrningsverket som byter namn – till Statskontoret.