Överblick: MP-topp hos Kronofogden och M vill fånga in koldioxid

M presenterar en ”rivstart” för klimatet. MP-ledamot har haft 17 förelägganden hos Kronofogden. En tredjedel av alla kommuner och regioner har köpt ut chefer i förtid. Var femte ung person har tvingats flytta. 

Miljöpartiets arbetsmarknadspolitiska talesperson Leila Ali-Elmi har haft 17 förlägganden hos Kronofogden under sin tid i riksdagen, avslöjar Aftonbladet. Ali-Elmi är även suppleant i skatteutskottet. 

”Jag ska verkligen bli bättre på att betala räkningar i tid”, säger hon i ett skriftligt meddelande till Aftonbladet. 

Under mandatperioden har Kronofogden har fattat beslut om utmätning och indrivning. I dag har Ali-Elmi inga skulder hos myndigheten, men däremot ett pågående betalningsföreläggande. 

M vill lagra koldioxid

Moderaterna presenterade under torsdagsmorgonen en ”rivstart” för klimatet. Mellan 2026 och 2046 vill partiet lägga 36,3 miljarder på satsningar för att få företag att fånga in och lagra koldioxid, rapporterar Omni

– Det är en beprövad teknik, men den har inte varit lönsam tidigare, säger Jessica Rosencrantz (M), miljö- och klimatpolitisk talesperson, på en pressträff. 

Satsningarna ska fånga in 4,6 procent av Sveriges årliga utsläpp, menar M. 

Byggt för lite

Var femte ung har någon gång tvingats flytta, visar nya siffror från SR/Novus.

V-ledaren Nooshi Dadgostar menar att bostadskrisen är en politiskt skapad kris, och därför orsakad av regeringen. 

– Vi har ju dagens situation där vi på grund av att vi har byggt för lite, säger bostadsminister Johan Danielsson (S) till Sveriges radio

När Altinget frågade partierna var flera överens om att det har byggts för lite. Det här är branschens önskemål inför nästa mandatperiod. 

Allt fler chefer köps ut

En tredjedel av Sveriges kommuner och regioner har under de två senaste åren köpt ut chefer i förtid, visar en kartläggning av Dagens samhälle

Totalt har kommunerna och regionerna köpt ut 88 chefer till en summa om 62 miljoner kronor. 

– Det är krångligt att driva en arbetsrättslig process, tar ofta väldigt lång tid och det finns alltid ett osäkerhetsmoment huruvida man i slutänden kommer att vinna. Att träffa en överenskommelse kan då vara ett sätt att avsluta anställningen snabbt och smidigt, säger Tomas Björck, arbetsrättschef på SKR, till tidningen. 

Forrige artikel Här är vallöftena som regeringen bröt Här är vallöftena som regeringen bröt Næste artikel Var ligger Sveriges Chinatown? – ”Inte vårt största problemområde” Var ligger Sveriges Chinatown? – ”Inte vårt största problemområde”
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.