Överblick: MP:s tilltänkta partisekreterare tog ut dubbla ersättningar och kvinnovåld i fokus

Läge att flytta norrut, tipsar arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S). Jämställdhetsministern vill se skärpta straff mot kvinnovåld. Rekord i sökande till högskolan igen. Och så avslöjar Expressen att Miljöpartiets föreslagna partisekreterare har tagit ut dubbla ersättningar. 

Under helgen har frågan om våldet mot kvinnor snabbt hamnat på dagordningen i och med fem mord på kvinnor på kort tid. På söndagen skrev C-ledaren Annie Lööf ett Facebookinlägg och efterfrågade reaktioner från samhället och politiken. Hon fick snart respons i form av en inbjudan från jämställdhetsminister Märta Stenevi (MP) som kallade till partisamtal i frågan. Stenevi medverkade också i Morgonstudion i SVT i dag på morgonen och sade att hon vill se skärpta straff på området.

– Vi måste få straffnivåer som innebär att lagarna blir effektiva, sade hon till SVT.

MP:s tilltänkta partisekreterare i Expressen-avslöjande

Expressen skriver i dag om ”toppolitikens A-kassa”, det omställningsstöd som merparten kommuner och regioner har infört för politiker som har svårt att återgå till arbetsmarknaden när de lämnar politiken. Stödets syfte är att det ska finnas något som fångar upp i den mellantid då en politiker söker ny försörjning när politiken slutar vara födkrok.

Det visar sig dock att stödet inte alltid används som det är tänkt och Expressen beskriver flera fall där stödet har kvitterats ut av personer som redan har ett arbete och som på så vis har fått ut dubbla ersättningar. I en del fall har politiker även sagt upp sig från befintliga anställningar för att istället kunna ta ut sitt omställningsstöd.

En av de politiker som figurerar i Expressens avslöjande är Katrin Wissing, Miljöpartiets ledande namn i Åre kommun, som Altinget nyligen rapporterade om då hon är föreslagen att bli Miljöpartiets nya partisekreterare efter språkröret Märta Stenevi. Beslutet om partisekreterare ska fattas vid en digital extrakongress den 30 maj.

Läge att flytta norrut, enligt arbetsmarknadsministern

Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) höll på måndagmorgonen en pressbriefing om läget på arbetsmarknaden och lyfte fram att läget är allvarligt, men underströk samtidigt att det finns en efterfrågan på arbetsmarknaden och att regeringen ser på läget med försiktig optimism.

– Vi ser också att det växer fram en hel del nya jobb, trots att vi befinner oss i en pandemi och ett mycket allvarligt läge på arbetsmarknaden. Vi ser många nyetableringar runtom i Sverige, inte minst i norra Sverige så ser vi nu stora satsningar som också leder till att det skapas nya jobb. För den som söker jobb så kan det vara läge att flytta norrut, sade arbetsmarknadsministern.

Nordmark sade också att det syns efterfrågan i vissa branscher, exempelvis vård och omsorg eller den privata tjänstesektorn samt ett behov av teknisk kompetens och att det kan finnas anledning att utbilda sig med inriktning på dessa sektorer om man söker jobb. Statsrådet betonade också att vårändringsbudgeten innehåller just åtgärder för att öka möjligheterna till utbildning och kompetensutveckling.

Rekord i högskoleintresserade

Samtidigt meddelar Universitets- och högskolerådet att man under förra veckan noterade ett nytt rekord för antalet anmälda till högskolan.

419 000 personer har anmält sig till höstens högskoleutbildningar, vilket är en ökning med tre procent eller drygt 12 000 personer jämfört med anmälningsrekordet höstterminen 2020. Man ser en ökning av sökande i snart sagt alla åldersgrupper.

Ministrar i möten

Under dagen deltar utrikesminister Ann Linde (S) i ett informellt videomöte med EU:s utrikesministrar och diskuterar bland annat Ukraina och Etiopien.

Utbildningsminister Anna Ekström (S) deltar i sin tur i webbinariet Den likvärdiga skolan – framtidens skola, som arrangeras av Lärarnas Riksförbund och Institutet för Näringslivsforskning och som syftar till att diskutera alla elevers likvärdiga förutsättningar att skapa sig en framtid.  

Forrige artikel Överblick: 799 miljarder till vägarna och var sjunde extremist är kvinna Överblick: 799 miljarder till vägarna och var sjunde extremist är kvinna Næste artikel Folkhälsomyndighetens pressträff om pandemiläget (20 april) Folkhälsomyndighetens pressträff om pandemiläget (20 april)
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.