Överblick: 799 miljarder till vägarna och var sjunde extremist är kvinna

Hårdare regler kring riksdagsledamöternas ersättningar. Regeringen presenterar 799 miljarder kronor till vägar och järnvägar. Läkare utan gränser anklagar land för att vara sämst i världen på att hantera pandemin. Kvinnor är mer aktiva inom extremism än vad man tidigare trott.

Under morgonen höll socialminister Lena Hallengren (S) en pressträff om nya riktlinjer för dem som fått minst en dos vaccin och att det gått tre veckor efter det. Det betyder att gemensamma aktiviteter på boenden kan återupptas. Men vaccinerade får inte bidra till trängsel.

– Trängsel i en lokal bidrar till smittspridning just där. Vaccinering innebär inte en hundraprocentig garanti för att inte sprida sjukdom, säger Hallengren under pressträffen, enligt Expressen.

Ledamöter ska betala tillbaka

Efter Aftonbladets granskning ”Maktens kvitton” kommer nu förslag på hur reglerna för riksdagspolitikers ersättningar och traktamenten ska skärpas. Ledamöter ska kunna återbetalningsskyldiga om de fått ut för mycket pengar. Dessutom ska den som hyr en egen bostad av en närstående inte kunna få sin logi betald. Förslagen har brett stöd i riksdagen.

– Ersättningsvillkoren för riksdagsledamöterna ska vara rimliga och kunna ha en bred acceptans. Så missbruk av reglerna ska motverkas. Det handlar ytterst om förtroendet för riksdagen, säger Tobias Billström, Moderaternas gruppledare i riksdagen, till Ekot.

Var sjunde extremist är kvinna

Enligt en ny studie från Institutet för framtidsstudier har kvinnor en mer aktiv roll i våldsbejakande extremistgrupper än vad som tidigare varit känt. De har även en hög delaktighet i brottsligheten. Vilken position kvinnan har, beror på grupperingens syn på könsroller.

– I vänsterextremismen verkar det väldigt jämställt. Inom islamismen finns kvinnorna med också – men de har inte samma centrala roll, säger Amir Rostami, docent i kriminologi och en av rapportförfattarna, till SVT.

Kvinnor inom vänsterextremismen är välutbildade och arbetar, men har väldigt hög psykisk ohälsa. Inom den högerextrema miljön och islamismen har kvinnor mer decentraliserad roll. De islamistiska kvinnorna utmärker sig genom att ha låg utbildning, låg anknytning till samhället och arbetar inte utan får ofta ekonomiskt bistånd, berättar Rostami.

Rapportförfattarna konstaterar att Sverige har blivit Nordens ”hot spot” för politisk extremism och efterlyser nu mer forskning.

Kommande byggen

Under förmiddagen presenterar infrastrukturminister Tomas Enroth (S) och miljö- och klimatminister Per Bolund (MP) den stora infrastrukturpropositionen. Den innehåller planerna för kommande års byggen av infrastrukturprojekt. Ett av förslagen är att lägga 799 miljarder kronor på att underhålla och utveckla vägar och järnvägar åren 2022–2033. Pressträffen kan du se här. Läs mer om propositionen på Altinget miljö och energi.

Landet som är sämst

Organisationen Läkare utan gränser (MSF) varnar nu för att det pågår en humanitär katastrof i Brasilien. MSF anklagar nu den brasilianska regeringen för att ignorera pandemin och lämna vårdpersonal i sticket. De anser att landet är sämst i världen på att hantera pandemin eftersom de bland annat inte inför de åtgärder som visats sig vara effektiva, rapporterar The guardian.

Vårdpersonal i Brasilien larmar om att det är brist på vissa läkemedel som behövs inom intensivvården. Det förekommer att patienter som ska intuberas och kopplas till respirator som egentligen ska få lugnande och muskelavslappnande medel, istället får bindas fast med bälten utan smärtstillande för ingreppet.

Forrige artikel SKR om nya läraravtalet: ”Handlar om andra saker i dag” SKR om nya läraravtalet: ”Handlar om andra saker i dag” Næste artikel Överblick: MP:s tilltänkta partisekreterare tog ut dubbla ersättningar och kvinnovåld i fokus Överblick: MP:s tilltänkta partisekreterare tog ut dubbla ersättningar och kvinnovåld i fokus
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.