Överblick: Närmast en krigsförklaring från Belarus och fackligt las-missnöje

Vid dagens EU-toppmöte väntas ledarna diskutera lämpliga åtgärder mot Belarus. Sabuni har under helgen försökt ena ett splittrat Liberalerna med kamp mot jantelagen. Och så mullrar det bland missnöjda fackförbund när förslag utifrån las-uppgörelsen väntas. 

”Närmast en krigsförklaring eller ett statsterroristiskt handlande.” Det är benämningen i SvD, när Jakob Hedenskog vid Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) intervjuas om kapningen av ett Ryanair-plan på väg från Grekland till Litauen på söndagen.

Planet tvingades landa av två belarusiska stridsflyg, på order av Belarus president Aleksandr Lukasjenko, av allt att döma i syfte att gripa den regimkritiske journalisten Roman Protasevitj.

”Det belarusiska agerandet är fullständigt oacceptabelt och har utsatt samtliga passagerare på planet för betydande säkerhetsrisker”, säger utrikesminister Ann Linde, i en kommentar till TT.

Även EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen och Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg fördömer handlingen. Frågan är vilka mer konkreta reaktioner som ska följa.

– Jag tror att det blir ofrånkomligt för EU att tillgripa mycket hårdare sanktioner mot Belarusregimen, säger Jakob Hedenskog till SvD.

Statsminister Stefan Löfven träffar i dag och i morgon EU:s stats- och regeringschefer på ett extrainsatt möte med Europeiska rådet i Bryssel. Ledarna väntas då överlägga om lämpliga åtgärder mot Belarus.

Liberaler mot jante

Det är för många mål utöver kunskapsmålen i läroplanen. Det anser Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni, som gjorde skolutspel på DN Debatt i helgen och talade till partimedlemmarna under partiets riksmöte.

En ny borgerlig regering borde därför renodla läroplanen efter en valseger, menar Sabuni, som lägger fram sju punkter för en bättre och mer offensiv utbildningspolitik.

Bland förslagen märks satsningar på svenska språket, för alla, men särskilt för elever med utländsk bakgrund. Man vill också se mindre jante-lag i skolan och mer nationella ämnestävlingar, för att sporra elever. Stärkt ställning för behöriga lärare, mer ordning och reda och förstatligad skola finns också på agendan.

Under riksmötet försökte L-ledaren också samla partiet, som är splittrat sedan beslutet att stödja en borgerlig regering även om det kräver stöd från Sverigedemokraterna. Sabuni sade att hon är medveten om att alla inte är nöjda, men menade att "Med regeringsfrågan bakom oss finns nu utrymme att möta samhällsproblemen och utveckla Sverige." Det rapporterar Expressen

Missnöje när las-uppgörelsen ska bli verklighet

Snart väntas regeringen lägga förslag på de förändringar som blev resultatet av las-överenskommelsen, som ingicks av PTK, Svenskt näringsliv och delar av LO, närmare bestämt IF Metall och Kommunal.

De förslagen kommer inte tas emot med öppna armar av alla fackförbund, rapporterar Sveriges Radio. Exempelvis facket ST, som samlar anställda i staten, ser behov av kompensation när las-uppgörelsen blir verklighet.

– Vi får förändringar i las, men vi har inte fått förbättringar. Det gör att vi måste gå in i en förhandling för att rebalansera situationen på statlig sektor, säger ST:s förhandlingschef Åsa Erba-Stenhammar till SR.

Överenskommelsen är långtifrån uppskattad av alla inom fackföreningsrörelsen. Tidigare år skrev flera vänsterdebattörer här på Altinget och uppmanade Vänsterpartiet att försvara arbetarna och menade att las-uppgörelsen innebär att tryggheten försvagas kraftigt samt att det är ett klassförräderi att If Metall och Kommunal har ställt sig bakom avtalet.

När Altinget häromdagen intervjuade Annie Lööf menade hon att pandemins följder i form av långtidsarbetslöshet om något är ett argument för uppgörelsen. 

– Det har blivit ännu viktigare att göra de här reformerna. (...) Det kommer att vara än viktigare att ha både flexibilitet i arbetsrätten och omställning för medarbetare, sade hon då. 

Beslutskedjan om förändringar i arbetsrätten kan följas här

Händer i dag

Vid dagens EU-toppmöte avhandlar stats- och regeringscheferna mer än skeendena i Belarus. Diskuteras ska även EU:s insatser mot coronapandemin, klimatförändringarna, EU:s förbindelser med Ryssland och med Storbritannien. 

Utrikesminister Ann Linde ska besöka Serbien och Montenegro måndag till onsdag i veckan. Besöket sker i Lindes roll som ordförande i Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa, OSSE, och i fokus är demokratiska reformer samt ungas inflytande.

Forrige artikel ”Det saknas riskkapital på de idéburnas villkor” ”Det saknas riskkapital på de idéburnas villkor” Næste artikel Antibiotikamärkning av kött ska hindra bakteriepandemi Antibiotikamärkning av kött ska hindra bakteriepandemi
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.