Överblick: Ökade anslag till försvaret och Finland backar från Natomedlemskap

Regeringen höll pressträff om att öka anslaget till försvaret. Ryssland och Ukrainas utrikesministrar möts under dagen i Turkiet. Ulf Kristersson riktar kritik mot Magdalena Anderssons uttalande om Nato. Arbetsförmedlingen rapporterar om rekordmycket jobb.

Statsminister Magdalena Andersson höll tillsammans med finansminister Mikael Damberg och försvarsminister Peter Hultqvist en pressträff under morgonen om Sveriges försvar. Regeringen presenterade att de så snart som möjligt ska öka anslaget till försvaret till två procent av vår BNP. 

– Vi ska bygga ett folkförsvar. Det innebär att unga kommer på sikt behöva förbereda sig på att göra värnplikt och bidra till försvaret, säger Magdalena Andersson under morgonens pressträff.

Pressträffen blev uppskjuten ungefär 20 minuter på grund av ett brandlarm som gick på regeringskansliet. Enligt Aftonbladet ska minst tio enheter varit på plats. 

Låga förväntningar på Ryssland-Ukraina möte

Ukrainas och Rysslands respektive utrikesminister ska träffas i turkiska staden Antalya för ett fredligt möte. Förväntningarna på att mötet ska leda till vapenvila och fred är däremot låga enligt Dagens Nyheter.

Relationen mellan Ryssland och Turkiet är väldigt blandad. Turkiet är medlem i Nato, samtidigt som de har försvarssamarbeten med Ryssland. Trots att Turkiet fördömt kriget, så är de emot sanktioner, men det har att göra med den turistnäring som Turkiet får av Ryssland.

– Turismen är en väldigt viktig del i detta. Vi förväntar oss sju miljoner ryska turister den här säsongen. Därför är det väldigt svårt för Turkiet att delta i sanktioner mot Ryssland, säger statsvetaren och Rysslandsexperten Aydin Sezer till DN. 

Finland och Sverige i Natoklinch 

Statsminister Magdalena Anderssons pressträff i tisdags fick uppmärksamhet av internationella medier enligt Svenska Dagbladet. Anledningen till den internationella uppmärksamheten berodde på statsministerns argument mot Nato som menade på att medlemskap skulle ”ytterligare destabilisera den här delen av Europa”. Nu ger moderatledaren Ulf Kristersson kritik till Anderssons uttalande som han menar underkänner Finlands Natoprocess. 

– Det är kraftfulla ord som jag kan tänka mig att ingen annan än Ryssland uppskattar att höra och hon underkänner då Finlands process som pågår. Det kan hon inte mena. Det förvånar mig, säger Ulf Kristersson till SvD.

Magdalena Andersson motsätter sig kritiken under en pressträff på onsdagseftermiddagen. Enligt henne fanns ingen avsikt att påverka Finlands Nato-debatt. 

– Det är verkligen inte syftet. Vad vi kämpar för och som är grunden i den europeiska säkerhetsordningen är varje lands rätt att välja sin egen säkerhetspolitiska linje. Det gäller Sverige, och det gäller Finland, säger Magdalena Andersson till SvD.

I går möttes Finlands försvarsminister Antti Kaikkonen och USA:s Lloyd Austin i Washington enligt Sveriges Radio. Kaikkonen har efter mötet sagt att det inte är rätt tidpunkt för Finland att gå med i Nato. 

Rekordmycket jobb

Enligt Sveriges Radio ska antalet nyanmälda jobb vara rekordstort i år. Det är enligt en rapport från Arbetsförmedlingen som visar att det i februari finns 90 000 fler nyanmälda jobb än vad det fanns februari 2020.

Efterfrågan på jobbplatser är som störst i de pandemidrabbade yrkeskårerna så som hotell och restaurang, samt handel. 

Forrige artikel Reallönerna rasar – största fallet sedan 1993 Reallönerna rasar – största fallet sedan 1993 Næste artikel Se Försvarsmaktens pressträff om Ukraina Se Försvarsmaktens pressträff om Ukraina
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.