Reallönerna rasar – största fallet sedan 1993

I december 2021 minskade reallönen med 2,2 procent jämfört med december 2020. Det är den största minskningen sedan 1993. Sett över hela året har reallönerna gått upp något, men även där får man backa till början av 90-talet för att hitta en lika långsam ökningstakt.

Medlingsinstitutet har presenterat statistik för löneutveckling under hela året 2021. Under året har löneökningstakten på 2,7 procent varit högre än föregående år (2,1 procent). Men då priserna också gått upp mer blir reallöneutvecklingen sämre.

Sett över hela året ökade reallönerna under 2020 med 2,1 procent. Förra året var motsvarande siffra bara 0,3 procent. En så pass liten reallöneökning har det inte varit sedan år 1994.

(Artikeln fortsätter efter grafiken)

Det är framförallt i slutet av året, i december månad, som reallönerna sjunkit. Det förklaras delvis av att löneökningstakten var lägre men framför allt av att konsumentpriserna ökade kraftigt. Summan blir en reallöneminskning på 2,2 procent under december månad. Även där får man backa till början av 1990-talet för att se en liknande negativ reallöneutveckling.

– Reallönerna minskade med en hastighet som vi inte sett sedan 1993. Vinterns höga energipriser har pressat upp konsumentpriserna samtidigt som lönerna har bromsat in. Även om inte alla konsumenter påverkas lika mycket av höjda energipriser och många anställda inte berörs av att lönerevisionen dröjer är vi inne i en period där den genomsnittliga reallönen utvecklas klart negativt, säger Petter Hällberg, ekonom på Medlingsinstitutet i ett pressmeddelande.

Berg- och dalbana

Men att reallönerna svänger fram och tillbaka är inget ovanligt i sig. Efter avtalsrörelsen i vår är det mycket möjligt att de vänder uppåt igen. Medlingsinstitutets generaldirektör uppmanar att se till långsiktiga trender när de nya lönerna sätts.

– Reallöneutvecklingen har åkt berg- och dalbana under senare tid och nu har vi sannolikt ett antal dåliga månader framför oss. Det kommer vara viktigt att inför nästa avtalsrörelse se till långsiktiga trender och inte fokusera på enskilda månader, säger Irene Wennemo, i ett pressmeddelande.

{{toplink}}

Forrige artikel Strandhäll: Översyn av miljöbalk innebär inte en ny utredning Strandhäll: Översyn av miljöbalk innebär inte en ny utredning Næste artikel Överblick: Ökade anslag till försvaret och Finland backar från Natomedlemskap Överblick: Ökade anslag till försvaret och Finland backar från Natomedlemskap
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.