Överblick: Rankning av skolorna och tidigare riksdagsledamot avliden

Lärarförbundet har utsett de bästa och sämsta skolkommunerna. Tidigare socialdemokratisk riksdagsledamot har avlidit. Regeringen satsar på arbetslöshet och utsatta grupper i vårbudgeten. Läs Altingets nyhetsöverblick. 

Lärarförbundet har i sin senaste rankning av samtliga kommuner utsett de bästa och sämsta skolkommunerna 2020. Rankningen sätter fokus på kommunernas roll som huvudmän för skolan.

Enligt rakningen är Övertorneå i Norrbotten Sveriges bästa skolkommun medan den sämsta skolkommunen är Tierp i Uppland.

Lärarförbundet har rankat skolkommunerna efter bland annat lärarlöner, lärartäthet, behöriga lärare, låg sjukfrånvaro, niornas snittbetyg och hur mycket pengar som satsas på skolan, skriver Dagens Nyheter.

Tidigare riksdagsledamot avliden

Den tidigare riksdagsledamoten och EU-parlamentarikern Maj-Britt Theorin (S) har avlidit, rapporterar bland andra Sveriges Radio.

Theorin var riksdagsledamot mellan 1971 och 1995 och Eu-parlamentariker mellan 1995 och 2004. Främst engagerade hon sig i freds- och nedrustningsfrågor. Bland annat ledde hon den svenska nedrustningskommitén mellan 1982-1991.

Maj-Britt Theorin avled den 6 april. Hon blev 88 år gammal.

Vårbudget – satsningar på arbetslöshet och utsatta grupper

Som en del i regeringens vårändringsbudget vill regeringen tillsammans med Centern och Liberalerna lägga en halv miljard på arbetslösa och satsa 140 miljoner på utsatta grupper.

Mot bakgrund av den ökande långtidsarbetslösheten föreslås en satsning på 448 miljoner kronor för att fler arbetslösa ska få stöd genom en matchningstjänst, extratjänst eller introduktionsjobb, skriver regeringen i ett pressmeddelande.

Dessutom ska ytterligare 140 miljoner gå till organisationer som hjälper personer i akut hemlöshet, ekonomisk utsatthet eller våld i nära relation.

– Restriktionerna har förlängts och utsattheten har förlängts, vi får oerhört många signaler från kvinnojourerna på att det finns en ökad utsatthet, säger jämställdhets- och bostadsminister Märta Stenevi (MP) till TT.

Vårbudgeten presenteras på torsdag.

Folkhälsomyndighetens pressträff

Under tisdagseftermiddagen klockan 14 håller Folkhälsomyndigheten, Socialstyrelsen och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap gemensam digital pressträff om covid-19. Altinget sänder den live här

Forrige artikel Infrastruktur: Din checklista inför mångmiljardproppen Infrastruktur: Din checklista inför mångmiljardproppen Næste artikel Folkhälsomyndighetens pressträff om pandemiläget (13 april) Folkhälsomyndighetens pressträff om pandemiläget (13 april)
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.