Överblick: Regeringen kallar till krismöte och färre utsatta för brott

Krishanteringsrådet inkallas. Näthatet mot barn ökar. Inom några veckor väntas åtal för mordet på Ing-Marie Wieselgren. Nationella trygghetsundersökningen 2022 presenteras. 

På torsdagen ska det så kallade krishanteringsrådet med bland annat överbefälhavaren, rikspolischef, Säpo-chef och generaldirektören för MSB samlas för ett extrainkallat möte. Det rapporterar Expressen.

Rådet har två ordinarie möten årligen. Denna gång ska även företrädare för andra myndigheter delta, däribland Finansinspektionen, Livsmedelsverket, Trafikverket och Energimyndigheten. Av regeringens kallelse framgår det att mötets enda punkt är samverkan och informationsutbyte om myndigheternas arbete och beredskap med anledning av omvärldsläget ges.

Internetstiftelsen: Fler barn utsätts för näthat

Enligt en ny rapport från Internetstiftelsen använder 94 procent av befolkningen internet. Nästan alla gör det dagligen, och ungefär hälften av de som använder sociala medier brukar lägga upp eget innehålla på Facebook, Instagram och Snapchat. I princip alla barn använder sig av internet och de är även mer utsatta.

– Näthatet har nästan fördubblats för bara ett år och utsattheten för barn på nätet ökar, det är uppseendeväckande tycker jag, säger Måns Jonasson, expert på Internetstiftelsen, till SVT.

Internetstiftelsens rapport visar också att många av de som sökte sig till internettjänster under pandemin har fortsatt använda dem. På ett år har också andelen som använder sig av mobilt bank-id dagligen ökat från 47 till 71 procent.

Snart väntas åtal för mordet på Ing-Marie Wieselgren

Utredningen efter knivdådet under Almedalsveckan i somras då Sveriges kommuner och regioners psykiatrisamordnare Ing-Marie Wieselgren dödades börjar närma sig klar. Det rapporterar Ekot.

Mannen i 30-årsåldern som har erkänt dådet ska också haft planer på att mörda Centerpartiets partiledare Annie Lööf under veckan och ska ha inspirerats av andra terrordåd.

– Det finns ett hat mot samhället i grunden och en vilja från hans sida att rikta den här brottsligheten mot samhället, säger Henrik Olin, åklagare.

Åtal väntas inom några veckor och det finns inga misstankar om att någon annan ska ha varit inblandad. Sedan tidigare står det klart att den misstänkte led av en allvarlig psykisk störning vid mordtillfället.

Brå: Självrapporterad utsatthet minskar

I myndighetens rapport framkommer att den självrapporterade utsattheten för brott minskar för tredje året i rad och nu når den lägsta nivån sedan 2016.

En stabilisering eller minskning gäller nästan alla typer av brott, med undantag för försäljningsbedrägerier som ökat.

– Oro för att utsättas för brott behöver dock inte vara kopplat till risken att utsättas för brott. Men oavsett vad oron för brott beror på är det väldigt viktigt att ta det på allvar, eftersom den exempelvis kan leda till att man begränsar sin vardag, säger Emelie Holst, utredare på Brå.

Den nationella trygghetsundersökningen, som är årligen återkommande, visar även att förtroendet för rättsväsendet är fortsatt högt. För flera av rättsväsendets myndigheter har förtroendet ökat till högsta nivån hittills. Förtroendet för Kriminalvården har ökat med tre procentenheter från 37 procent.

Forrige artikel Svårare nå klimatmål när kolförrådet i växande skog inte ökar lika snabbt Svårare nå klimatmål när kolförrådet i växande skog inte ökar lika snabbt Næste artikel Koalitioner i trubbel –  gemensam skandinavisk nämnare Koalitioner i trubbel – gemensam skandinavisk nämnare
Statskontoret avvecklas – namnet blir kvar

Statskontoret avvecklas – namnet blir kvar

Regeringen och SD har bestämt sig. Statskontoret ska avvecklas i januari 2026. Myndighetens verksamhet ska i stället in i Ekonomistyrningsverket som byter namn – till Statskontoret.