Överblick: S framåt i opinionen och begränsningar för restauranger

ÖVERBLICK. Regeringen förbjuder allt annat än bordsservering på barer och restauranger. De första opinionsmätningarna efter coronautbrottet visar på en uppgång för Socialdemokraterna. Swedbank varnar för hög arbetslöshet. Läs Altingets överblick.

I går skärpte regeringen kraven på kaféer, barer, nattklubbar och restauranger. Det är för att Folkhälsomyndigheten vill ha det glesare i dessa lokaler för att minska smittspridningen. Något som bland andra TV4 rapporterat om.

– Vi tillåter bara servering till sittande gäster, säger Johan Carlson, generaldirektör Folkhälsomyndigheten.

Sverige sticker ut

Trots att restriktionerna i Sverige blir fler och fler är vi fortfarande det land i Europa som har infört minst, skriver DN.

Flera andra länder har totalt utegångsförbud eller förbjuder folksamlingar på mer än 2-3 personer. Portugal och Ungern är de länder som ligger närmast Sverige, med ett förbud mot folksamlingar på fler än 100 personer. Men Sveriges begränsning på 500 personer sticker ut även jämfört med dessa länder.

Arbetslöshet kan skjuta i höjden

Swedbank spår att arbetslösheten i landet kan komma att öka till 10 procent redan till sommaren. Det rapporterar Ekot.

– Vår rapport landar i att flera ekonomier i Europa, inklusive Sverige, mer eller mindre nu är i fritt fall. Det är en väldigt utmanande situation där vi kommer att få se stigande arbetslöshet trots att regeringar runt om i världen satsar på stödåtgärder utan dess motstycke, säger Andreas Wallström, chefekonom på Swedbank, till Ekot.

Ökat stöd för S

Samtidigt visar två nya opinionsmätningar, en från DN/Ipsos och en från SVT/Novus, att stödet för det största regeringspartiet Socialdemokraterna ökar. Det parti som tappat mest är Sverigedemokraterna. Det andra regeringspartiet, Miljöpartiet, har en tillbakagång i Ipsos och ligger still i Novus.

Forrige artikel Han är inrikesministerns nya statssekreterare Han är inrikesministerns nya statssekreterare Næste artikel Corona: Se Folkhälsomyndighetens dagliga pressträff här (25 mars) Corona: Se Folkhälsomyndighetens dagliga pressträff här (25 mars)
Statskontoret avvecklas – namnet blir kvar

Statskontoret avvecklas – namnet blir kvar

Regeringen och SD har bestämt sig. Statskontoret ska avvecklas i januari 2026. Myndighetens verksamhet ska i stället in i Ekonomistyrningsverket som byter namn – till Statskontoret.