Överblick: S vill slopa karensavdraget och nya sanktioner mot Belarus

EU har enats om nya sanktioner mot Belarus. Bland annat stoppas alla flyg från landet. Flera tunga S-distrikt vill slopa karensavdraget permanent. Regioner har reklamerat skyddsmaterial för miljoner under pandemin och i Skåne får elever lön för att gå i lovskola. Läs Altingets nyhetsöverblick. 

Under pandemin har karensavdraget tillfälligt dragits in. Nu vill flera S-distrikt slopa avdraget permanent, rapporterar Sveriges radio.

– Vi har sett under pandemin vilka fördelar det finns när folk faktiskt är hemma när de är sjuka, hur många människoliv som kan räddas och hur mycket smittspridningen kan minskas, säger energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman (S), som också är ordförande i Stockholms stads partidistrikt, till SR.

Utöver Stockholm har Göteborg, Kalmar, Norrbotten, Kronoberg och Skåne skickat in motioner om att avskaffa karensavdraget inför Socialdemokraternas kongress i november.

Niklas Karlsson, ordförande i Skånes partidistrikt, anser att många av ekonomiska skäl, på grund av karensavdraget, väljer att inte gå hem när man blivit sjuk. Vilket i sin tur leder till att man smittar kollegor.

Eu stoppar Belarusiska flyg

EU:s ledare har efter ett extrainsatt möte med Europeiska rådet i Bryssel enats om nya sanktioner mot Belarus. Belarusiska flyg stoppas från att flyga över EU:s luftrum och från att landa i EU. Dessutom kräver EU att den regimkritiska journalisten Roman Protasevitj omedelbart släpps, skriver bland andra SVT.

”Det är väldigt positivt att vi så snabbt kunde enas kring tydliga och resoluta åtgärder från EU:s sida, helt i linje med mina krav från svensk sida. Det här var ett oacceptabelt agerande från Belarus sida och det är viktigt att ett sådant möts med kraftfulla och omedelbara konsekvenser”, säger statsminister Stefan Löfven i ett skriftligt uttalande.

Regioner har reklamerat skyddsmaterial för miljoner

En kartläggning från SVT visar att minst nio regioner har fått reklamera skyddsmaterial som inte har hållit måttet under pandemin. I flera fall har man fått ersättning i form av nya varor eller pengar, men i vissa fall har en överenskommelse med leverantören inte kunnat nås.

Inom Region Stockholm har man haft problem med produkter för över 100 miljoner kronor. 

Både Stockholm och Blekinge har reklamerat skyddshandskar, som spricker när man tar på dem, från samma leverantör. Hittills har ingen av regionerna nått en överenskommelse med företaget. 

Skånska kommuner betalar elever för lovskola

Flera skånska kommuner erbjuder elever som riskerar att gå ut med ofullständiga betyg lön för att gå i lovskola, rapporterar P4 Malmöhus. I Landskrona pågår undervisningen i tre veckor och eleverna får 70 kronor i timmen – lika mycket som för ett kommunalt sommarjobb.

– Om vi kan bidra med den här moroten för att man faktiskt ska stanna kvar när alla andra går på sommarlov så tycker vi det är värt att prova, säger Lisa Flint (L), ordförande i utbildningsnämnden i Landskrona, till P4 Malmöhus.

Forrige artikel Antibiotikamärkning av kött ska hindra bakteriepandemi Antibiotikamärkning av kött ska hindra bakteriepandemi Næste artikel Belarus statliga flygkapning – del av oroande trend Belarus statliga flygkapning – del av oroande trend
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.