Överblick: Slöja ifrågasatt, tjafs efter partiledardebatt och vaccin skänks

Region Kalmar inleder fas 4 i vaccineringen och DO granskar gymnasieskola efter att lärare ifrågasatt slöjor. Söndagens migrationsutspel och partiledardebatt ger fortsatta svallvågor, bland annat får Nyamko Sabuni hård kritik internt. Läs Altingets nyhetsöverblick.  

Sverige planerar att skänka en miljon vaccindoser av Astras Zenecas vaccin för att bistå det internationella samarbetet, Covax. Det rapporterar SVT.

– Sverige är sedan tidigare en ledande finansiär i Covax-samarbetet, men det vi gör nu är att vi också går in med en miljon doser för att se till att fler i världen kan få vaccin snabbt, säger biståndsminister Per Olsson Fridh (MP) i programmet Morgonstudion och berättar vidare att donationen finansieras genom biståndsbudgeten.

SVT rapporterar också att Region Kalmar nu startar fas 4 i vaccinationen. Det betyder att alla som är födda 1971 eller tidigare kan boka vaccinationstid. De lediga tiderna tog dock slut på några timmar. 

Tjafsig partiledardebatt och Kristersson vann

SD, M, L och KD dominerade söndagens nyhetsflöden med sitt gemensamma utspel om sju förslag i migrationspolitiken. Statsminister Stefan Löfven reagerade omedelbart.

– Det är tydligt att Jimmie Åkesson håller i taktpinnen i det nya högerkonservativa blocket, skrev han i ett sms till SVT.

Under och efter kvällens partiledardebatt i Agenda tjafsades det friskt i frågan och KD:s Ebba Busch kritiserade efteråt såväl Annie Lööf (C) som Märta Stenevi (MP) för att ha flyttat fokus i debatten om våld mot kvinnor till att handla om Sverigedemokraterna.

– I stället valde de att återigen låta Sverigedemokraterna bli huvudnumret, på bekostnad av utsatta kvinnor, sade hon till Expressen.

Nyamko Sabuni debatterade i studion just migrationspolitik med SD:s Jimmie Åkesson och trots de nyss överenskomna förslagen var de påtagligt oense, skriver bland andra TT.

Samtidigt bubblar missnöjet allt mer inom L, vilket både DN och Svd rapporterar om. Själva innehållet i överenskommelsen är i linje med L:s politik, sade Nyamko Sabuni i partiledardebatten, men tillvägagångssättet kritiseras likväl.

– Den här utvecklingen i migrationspolitiken är inte förankrad i partiet, säger Romina Pourmokhtari, ordförande för Liberala ungdomsförbundet till Svd.

Moderaternas Ulf Kristersson vann partiledardebatten, enligt mätningar såväl i Aftonbladet som i Expressen.

Slöja ifrågasattes i Borås

P4 Sjuhärad rapporterar att Diskrimineringsombudsmannen (DO) nu har påbörjat en granskning av en gymnasieskola i Borås. Upprinnelsen är att tre flickor på skolan menar att de flera gånger har särbehandlats av en lärare, som ska ha ifrågasatt deras slöjor och frågat om de är förtryckta. Det är en av flickorna som själv har anmält till DO.

Annat i dag

EU-minister Hans Dahlgren (S) gör ett digitalt besök på Ekobrottsmyndigheten för att lära sig mer om arbetet och hur myndigheten samarbetar med EU och internationella organisationer för att bekämpa och förebygga allvarlig och gränsöverskridande internationell brottslighet.

Forrige artikel Klimatpaket skapar maktkamp i EU-parlamentet Klimatpaket skapar maktkamp i EU-parlamentet Næste artikel Tidigare Pisa-anordnaren om varför det gick snett för Skolverket Tidigare Pisa-anordnaren om varför det gick snett för Skolverket
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.