Överblick: Slopade restriktioner och ändrad testning – KD vill se åtgärdsplan

De flesta restriktionerna slopas om en vecka, samtidigt ändras testningen. KD vill ha plan för hur regeringen ska åtgärda effekterna av pandemin. Två partier under riksdagsspärren. Utrikesdepartementet analyserar brev från rysk minister.

Nu står det klart att nästan alla restriktioner kommer slopas den 9 februari. Det som blir kvar efter slopandet, är bland annat råden om att personer ska stanna hemma om de har symptom som kan vara covid-19 samt att ovaccinerade fortsatt ska var försiktiga.

– Det börjar bli dags att öppna upp Sverige. Pandemin är inte över men vi är på väg in i en helt ny fas, säger statsminister Magdalena Andersson under en pressträff, uppger Omni.

Regionerna uppmanas av Folkhälsomyndigheten att efter restriktionerna slopats, fokusera testningen hälso- och sjukvårds- och äldreomsorgspersonal, patienter och omsorgstagare.

Folkhälsomyndigheten har även hemställt till regeringen att covid-19 inte längre ska klassas som en samhällsfarlig sjukdom, men det är riksdagen som ska fatta det beslutet, uppger DN.

Oppositionen i riksdagen är glada över regeringens besked, men KD:s Acko Ankarberg Johansson vill att regeringen presenterar en åtgärdsplan för om läget skulle förändras.

”Dessutom krävs en plan för hur vi åtgärdar effekterna av pandemin.” Skriver hon på Twitter.

1 april beräknar regeringen ta bort kvarvarande restriktioner, eller anpassa dem med hänvisning till läget i sjukvården och vaccinationstäckning.

Två partier under spärren

I dag presenterar SVT/Novus sin väljarundersökning. Sedan förra undersökningen kan det inte ses några säkerställda förändringar. Det gör att S fortsatt är största parti, följt av M och SD. Det innebär också att MP och L är fortsatt under riksdagsspärren på 4 procent.

Däremot är det allt färre som tycker att MP har den bästa miljöpolitiken. Nu är det nästan lika många som tycker att M har den bästa miljö- och klimatpolitiken.

– I takt med att miljö- och klimatfrågan blir viktigare och viktigare för väljarna, så är det ju också fler partier som lägger krut vid att betona frågan och utveckla sin politik, så konkurrensen blir ju också hårdare, säger Niklas Bolin, docent i statsvetenskap vid Mittuniversitetet, till SVT.

Brev från Öst

Under gårdagen fick svenska utrikesdepartementet och övriga medlemsländer i OSSE, Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa, brev från den ryska utrikesministern Sergej Lavrov. SR har publicerat brevet i sin helhet. I brevet vill Ryssland ha svar på hur länderna ställer sig till att inte utöka sin säkerhet på bekostnad av andras.

Utrikesminister Ann Linde säger att de håller på att analysera brevet, men att det inte är något man svarar på snabbt.

– Det viktiga för oss är att understryka den europeiska säkerhetsordningen. Varje land ska välja sin egen säkerhetspolitiska linje, man ska inte använda våld eller hot om våld och den territoriella integriteten måste respekteras. Detta ifrågasätts i brevet, utvecklar Ann Linde för SvD.

Forrige artikel Nu ska Socialstyrelsen utreda tak för antal anställda per chef i omsorgen Nu ska Socialstyrelsen utreda tak för antal anställda per chef i omsorgen Næste artikel Regeringen skjuter till 130 miljoner kronor till civilsamhället Regeringen skjuter till 130 miljoner kronor till civilsamhället
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.