Nu ska Socialstyrelsen utreda tak för antal anställda per chef i omsorgen

Socialstyrelsen ska utreda ett tak på hur många medarbetare en omsorgschef bör ha under sig. SKR vill inte ha ett tak eftersom det ser så olika ut i alla verksamheter. Men Vision anser att det är ”ett svepskäl” från arbetsgivarna.

Förra årets regleringsbrev för Socialstyrelsen innehöll uppdraget att kartlägga hur många medarbetare per enhetschef det var inom särskilda boenden för äldre och hemtjänst. I årets regleringsbrev har regeringen instruerat en fortsättning på uppdraget. Nu ska myndigheten utreda förutsättningarna att införa ett tak på hur många medarbetare dessa chefer bör ha under sig.

På fackförbundet Vision, som organiserar merparten av enhetscheferna i omsorgen, är de förvånade över att detta ska utredas igen.

– Det är redan utrett och det är känt sedan tidigare. Vi tycker inte att en utredning behövs, Socialstyrelsen har själva konstaterat att cheferna har för många medarbetare under sig, säger förbundsordförande Veronica Magnusson till Altinget. 

Vill se 25 som riktmärke

Enligt kartläggningen som Socialstyrelsen gjorde förra året är medelvärdet för antal anställda per chef i särskilt boende 50 anställda. 47 anställda var medelvärdet för chefer i offentlig regi och 57 anställda var medelvärdet för chefer i enskild regi.

När det kommer till hemtjänsten, är medelvärdet för antal anställda per chef 42. I offentlig regi var medelvärdet 44 och i enskild 38.

– Man har tidigare tittat på arbetssituationen för cheferna och gjort en uppskattning av tidsåtgången för att utföra chefernas arbetsuppgifter. Man såg då att när man närmar sig 30 medarbetare per chef så blir det en orimlig arbetssituation, säger Magnusson.

Hon förklarar att Vision ser en lämplig gräns vid omkring 25 medarbetare per chef.

Vill inte sätta ett antal

Sveriges kommuner och regioner (SKR) är inte lika positiva till att Socialstyrelsen ska se över om det går att införa ett tak. Caroline Olsson, chef för avdelningen för arbetsgivarpolitik på SKR, förklarar att ett liknande arbete pågår redan i många kommuner och att det är viktigt att bygga vidare på det arbetet. 

– För oss är det viktigt att man gör en ordentlig analys, frågan är inte så enkel som att det går att sätta ett antal. Det är viktigt att man ser helheten som chefen har att hantera. Behöver titta på fler faktorer, som vilket stöd cheferna har. Men också kolla på geografiska förutsättningar, säger hon till Altinget.

Men Veronica Magnusson tycker inte att det argumentet håller.

– Arbetsgivarna gömmer sig bakom att det ser så olika ut och så händer inget. Det blir ett svepskäl. Vi blir frustrerade över att det ska utredas igen och så förhalas det igen. Det viktiga för oss är inte ett exakt antal, utan att det kommer i gång en förändring.

Intervall istället för tak

På SKR kan man dock tänka sig ett spann i stället för att tak. Exempelvis att man anger att det ska vara 30-40 medarbetare per chef.

– Man behöver ha en viss flexibilitet. Det är bättre med ett spann där man kan väga in fler parametrar, i stället för ett tak. Men vi behöver ägna chefsfrågan mer uppmärksamhet generellt, säger Caroline Olsson.

Vision anser att ett spann är ett sämre alternativ. Risken är att det övre talet i intervallet blir själva taket som arbetsgivarna försöker komma under.

– Det vi ser är att när man har så många medarbetare per chef så blockerar det alla andra utvecklingsmöjligheter, för att arbetsbelastningen är så hög. Det är därför frågan om antal medarbetare per chef är så central, säger Magnusson.

Forrige artikel Oenighet i Vänsterpartiet om ”statlig styrning” av sjukvården Oenighet i Vänsterpartiet om ”statlig styrning” av sjukvården Næste artikel Överblick: Slopade restriktioner och ändrad testning – KD vill se åtgärdsplan Överblick: Slopade restriktioner och ändrad testning – KD vill se åtgärdsplan
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.