Överblick: Stopp för skogsskövling och hård kritik mot svensk biståndshantering

Vid Cop26 har 100 länder beslutat om att stoppa skogsskövlingen fram till år 2023. FHM ger grönt ljus för fullvaccinerade att gå till jobbet med symptom. Riksrevisionen kritiserar Sveriges hantering av bistånd. 1 av 3 poliser söker andra jobb. S föreslår nygammal jobbåtgärd för ungdomar.

Klimatmötet Cop26 pågår i Glasgow. Nu har det första stora avtalet slutits. 100 världsledare har kommit överens om att skogsskövlingen ska stoppas fram till 2023. Tillsammans står länderna för över 85 procent av  av världens skogsbestånd, skriver SVT. Bland länderna som omfattas av avtalet finns Kanada, Ryssland, Brasilien, Colombia, USA, Kina och Indonesien, rapporterar CNN.

”Kvarvarande symptom leder inte till smitta”

De vuxna som vaccinerat sig och barn under sex år kan från och med nu gå till förskola och jobb med vissa kvarvarande symptom. FHM:s rekommendationer, som började gälla den 1 november, innebär att fullvaccinerade som är förkylda inte behöver coronatestas. 

– Har man nytillkomna symtom ska man vara hemma ett par dagar, men i slutändan är smittsamheten inte lika hög, säger FHM:s enhetschef Sara Byfors.

Hon säger också att myndigheten vill fokusera mer på testning av ovaccinerade och satsa fler resurser i miljöer med högre smitta, som på äldreboenden och sjukhus. Det rapporterar TT/Omni.

Ny granskning av biståndet

Riksrevisionen har publicerat en nya granskning av Sveriges utbetalningar av bistånd till multilaterala organisationer som FN och Världsbanken. Granskningen visar att regeringens stöd saknar tydliga mål och att det finns brister i både beredning och uppföljning. Regeringen fattar beslut om drygt 16 miljarder kronor varje år. Det rapporterar Sveriges radio.

– Det är redan från början en svår uppgift att följa hur svenska biståndspengar bidrar till de multilaterala organisationernas resultat. Det gäller särskilt kärnstödet. Just därför är det viktigt med väl underbyggda beslut och ändamålsenliga uppföljningar. Tydliga mål och god uppföljning bidrar till effektivitet, säger riksrevisor Helena Lindberg i ett pressmeddelande.

S återupplivar jobblöfte

Ett förslag som lagts fram inför Socialdemokraternas partikongress, handlar om att arbetslösa ungdomar ska vara garanterade stödinsatser inom 90 dagar. Det rapporterar tidningen Arbetet. År 2014 var 90-dagarsgarantin ett av partiets viktigaste vallöften. Garantin uppnåddes också, enligt Arbetsförmedlingens analys. 

”En bortre gräns ska införas för hur länge en ung person kan gå arbetslös innan någon form av åtgärd sätts in. Alla unga ska känna att de behövs och har en plats på arbetsmarknaden.”, skriver partistyrelsen. 

Skillnaden i den nya varianten av förslaget är att motionerna inte nämner någon exakt tidsgräns. Förslaget är delvis en postpandemi-åtgärd, säger Anna Johansson(S),ordförande i riksdagens arbetsutskott.

Många poliser vill sluta 

Enligt en ny enkät genomförd Novus på uppdrag av polisförbundet letar mer än en tredjedel av medlemmarna aktivt efter ett nytt jobb. 54 procent uppger att högre lön är en den främsta faktorn för att stanna i yrket. Det skriver SVT.

– Det är inte heller så konstigt. Vare sig ryggdunkar eller applåder ger mat på bordet. Högre lön är ett instrument som både arbetsgivarna och politikerna kan använda för att för att locka fler till yrket och framförallt få de som är i yrket att stanna, säger Anna Nellberg Dennis.

Mätningen genomfördes mellan den 28 augusti och den 23 september i år.

Forrige artikel Så mobiliserar civilsamhället inför Cop26 Så mobiliserar civilsamhället inför Cop26 Næste artikel Hallengren svarar på Coronakommissionens kritik: ”Behändigt facit” Hallengren svarar på Coronakommissionens kritik: ”Behändigt facit”
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.