Överblick: Svenskar vill inte Nato-rösta och Andersson leder Ukrainakonferens

Svenska folket säger nej till folkomröstning om Nato. Magdalena Andersson är värd för Ukrainakonferens. KU sågar begränsat grundlagsskydd. Regeringen går vidare med förslaget om ersättning till bilägare.

En majoritet av svenska folket vill inte ha en folkomröstning om Nato, visar en ny mätning från SVT/Novus som gjorts efter att Vänsterledaren Nooshi Dadgostar gick ut med att V kräver en folkomröstning om medlemskapet. 

Endast 29 procent av svenskarna svarar att de vill se en folkomröstning och 9 procent svarar vet ej.

Magdalena Andersson leder Ukrainakonferens

I dag hålls en internationell givarkonferens för humanitärt bistånd i Warszawa, Polen. Statsminister Magdalena Andersson är värd tillsammans med Polens premiärminister Mateusz Morawiecki. 

Konferensen genomförs i partnerskap med kommissionens ordförande Ursula von der Leyen och Europeiska rådets ordförande Charles Michel, och med deltagande av FN:s undergeneralsekreterare för humanitära frågor Martin Griffiths.

Ett av konferensens syften är att fylla på FN:s kassa för humanitärt bistånd till det ukrainska folket, men också att bädda för mångåriga insatser vad gäller stöd till det ukrainska samhället och dess funktioner, uppger biståndsminister Matilda Ernkrans till TT.

Bilägare på landsbygden får 1 500 kronor

Regeringen går nu vidare med förslaget som ska ge bilägare 1 000 kronor i ersättning, och lämnar idag in en lagrådsremiss. För boende i gles- och landsbygdsområden ska ersättningen vara 1 500 kronor.

Utbetalningarna ska ske i augusti och september och beräknas omfatta 3,7 miljoner bilägare.

Nej till ett begränsat grundlagsskydd

KU föreslår att riksdagen säger nej till förslaget om ett begränsat grundlagsskydd för vissa söktjänster. 

Regeringen har föreslagit att grundlagsskyddet för vissa söktjänster som visar personuppgifter om brott ska begränsas, med hänsyn till skyddet för den personliga integriteten.

Konstitutionsutskottet anser att regeringens förslag skulle kunna skapa en alltför bred och oprecis möjlighet att göra inskränkningar i grundlagsskyddet genom vanliga lagar.

Forrige artikel Detta är sjukvårdsfrågorna som Vänsterpartiet går till val på Detta är sjukvårdsfrågorna som Vänsterpartiet går till val på Næste artikel Erna Solberg om svenskt Nato-medlemskap – ”Bra för hela regionen” Erna Solberg om svenskt Nato-medlemskap – ”Bra för hela regionen”
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.