Överblick: Swedavias vd frågas ut och EU stoppar rysk olja

EU slutar köpa rysk olja – med vissa undantag. Swedavias vd till svars i riksdagen om situationen på Arlanda flygplats, storkonflikt i Sametinget och klimataktivister får böter efter stopp i trafiken.

Swedavias vd Jonas Abrahamsson är kallad till trafikutskottet för att svara på frågor om kökaoset på Arlanda flygplats, skriver DN. Sammanträdet äger rum på tisdagsförmiddagen.

Men problematiken kan hålla i sig över sommaren, enligt Avarn Security som bemannar säkerhetskontrollen.

– Det kommer inte att bli smärtfritt, säger Avarn Securitys regionchef Lena Johansson till DN.

SAS liknas vid en missbrukare

För flygbolaget SAS, där staten är en storägare, fortsätter motgångarna. För perioden februari till april redovisar bolagen en förlust på 1,6 miljarder kronor, skriver Aftonbladet.

Men vd:n Anko van der Werff betonar ljuspunkterna för bolaget:

– Det är två saker som jag tycker är viktiga är viktiga att lyfta fram idag. Vi ser att passagerarna återvänder och efterfrågan ökar. Samtidigt ökar intäkterna avsevärt och våra likvida medel ligger runt 8,5 miljarder kronor, vilket är högre än innan pandemin. Sammantaget är min bedömning att bolaget är på rätt väg, säger Anko van der Werff till Aftonbladet.

Det är dock ingenting som övertygar Aftonbladets kommentator Andreas Cervenka som liknar flygbolaget vid ”en missbrukare som för åttiosjätte gången lovar att stoppa korken i flaskan och samtidigt ber om ett sista handlån”.

EU-ledarna enades om oljestopp

EU-länderna är överens om att införa sanktioner mot rysk olja, meddelade EU:s rådsordförande Charles Michel sent på torsdagskvällen från det extrainsatta EU-toppmötet, rapporterar SVT.

 – Det här är väldigt viktigt för att minska Putins möjligheter att föra sitt brutala och olagliga krig i Ukraina, säger statsminister Magdalena Andersson till SVT.

Stoppet innehåller dock vissa undantag.

– Det har varit stora diskussioner om EU ska vara med och finansiera en omställning för de här länderna. Nu har man hittat den här lösningen att de länder som får olja direkt via pipeline från Ryssland får ett tillfälligt undantag, med en tidsfrist för att ställa om, säger SVT:s korrespondent David Boati.

Klimataktivister övertygade inte rätten

Elva klimataktivister från Extinction Rebellion döms till böter för att ha hindrat trafiken vid en aktion vid Möllevångstorget i Malmö i höstas, skriver Sydsvenskan. Aktivisternas argument om att det råder klimatnödläge övertygade inte tingsrätten.

Femton var åtalade för ohörsamhet mot ordningsmakt, men fyra friades.

Sametingets ordförande polisanmäld

I Sameting råder full konflikt. Kanslichefen Fredrik Österling har polisanmält Sametingets styrelseordförande Håkan Jonsson för misstänkt korruption, rapporterar Sameradion. Detta efter ett beslut från styrelsen att avlöna en förtroendevald politiker som politisk sakkunnig.

– Alla beslut är ju offentliga och har tagits väl synliga. Så det kommer nog vara väldigt lätt för åklagare och polis att se om något olagligt skett, säger Håkan Jonsson till Sameradion.

På månagskvällen ska Fredrik Österling och delar av styrelsen ha haft ett möte.

– Det handlar om att styrelsen riktat ett misstroende mot mig som kanslichef, så jag antar att det är det man vill prata om, sade Fredrik Österling på måndagen inför mötet.

Forrige artikel Kompass om stopp för religiösa friskolor: ”omfattande inskränkning”  Kompass om stopp för religiösa friskolor: ”omfattande inskränkning”  Næste artikel Åkesson (C): Säpo är den trånga flaskhalsen just nu Åkesson (C): Säpo är den trånga flaskhalsen just nu
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.