Överblick: Talmannen i ordkrig med MP och ny variant mest muterad hittills

Talmannen kritisk mot MP:s agerande. SD presenterar förslag om återvandring. Coronamutation i Sydafrika väcker oro. Regionerna pressas i och med tredje dos. Driftstopp kan försvåra för läkare.

Vid en pressträff på torsdagen nominerade Andreas Norlén återigen Magdalena Andersson till statsminister. Norlén var dessutom kritisk till onsdagens turer och menade att kalabaliken kunde undvikits ”på ett ganska enkelt sätt”.

– Om jag hade fått information i förväg om att det var ett villkor för Miljöpartiet för att kvarstå i regeringen, att regeringens budget vann omröstningen så hade jag naturligtvis inte nominerat Magdalena Andersson i måndags, sade Andreas Norlén vid pressträffen.

Han menar att han i så fall skulle väntat till efter budgetomröstningen. Andreas Norlén var också självkritisk. Han ångrar att han inte ställde frågan mer tydligt till Miljöpartiet.

”Inte objektiv förmedlare av sanning”

EU-parlamentarikern Jakop Dalunde (MP) riktade i sin tur kritik till talmannen, rapporterar bland andra Expressen.

”Kan vara värt att påminna oss om att Andreas Norlén är en konservativ moderat och inte objektiv förmedlare av Sanning”, skrev Dalunde på Twitter. Ett inlägg som nu är borttaget.

Flera politiska kommentatorer, däribland Ekots Tomas Ramberg, påpekade att det är ovanligt av en talman att rikta sig mot ett parti på det sättet.

Ny mutation i Sydafrika

EU vill stoppa all flygtrafik till Sydafrika efter att en ny coronamutation upptäckts i landets södra delar. Det rapporterar bland annat Sveriges Radio. Flera länder har redan beslutat om ett inreseförbud från området. Sydafrika som hittills har ett hundratal bekräftade fall tycker att åtgärderna är förhastade.

Folkmyndigheten meddelar att inga fall har hittats i Sverige. Varianten beskrivs av forskare som den mest muterade hittills och det finns en oro för att den ska "runda vaccinet" och att man är sämre skyddad även om man redan har varit sjuk. 

– När det väl har börjat röra sig mellan länder går det nog inte att få stopp på den, säger Anders Tegnell till Aftonbladet.

SD vill se återvandring

Sverigedemokraterna presenterar ett förslag om återvandring under partiets landsdagar i Karlstad. I partiets inriktningsprogram beskrivs återinvandring som ett ”större incitament” för de med invandrarbakgrund att återvända till sitt hemland om de ”inte lyckats rota sig i Sverige”. Åkesson lyfter bristande språkkunskaper som ett exempel på hur det kan yttra sig.

– Vi vill ha en strikt miniminivå när det gäller asylmottagandet men vi måste också börja prata om hur människor som inte ska vara i Sverige kan återvandra. Hur vi kan verkställa fler utvisningar, hur vi kan stimulera frivillig återvandring för de som inte lyckats integreras i det svenska samhället, säger Jimmie Åkesson, till SVT.

Tryck på regionerna 

Regionerna larmar om att de saknar personal och vaccinationslokaler i samband med det höga trycket på en tredje vaccindos. Det visar en enkät som SVT gjort.

– Det är många grupper som ska vaccineras samtidigt just nu och vi slåss om ungefär samma resurser. Även om vi har extrapersonal som hjälper till att vaccinera så har vi fortfarande för lite, säger Anna Tegel, vaccinsamordnare i region Blekinge.

Endast fyra regioner, Västra Götaland, Skåne, Östergötland och Jönköping, har uppgett att resursbrist inte är ett problem inför en tredje dos.

Driftstopp kan innebära svårigheter

Under helgen kommer E-hälsomyndigheten genomföra ett planerat driftstopp på grund av införandet av Nationella läkemedelslistan.

Enligt Sveriges läkarförbund kan det göra det problematiskt för läkare att förskriva läkemedel. Det kan också innebära problem för patienter att hämta ut receptbelagda läkemedel.

Driftstoppet pågår från klockan 20 på lördagen till klockan 11 på söndagen.

,

Forrige artikel Överblick: Ny omröstning väntas och minister polisanmäls Överblick: Ny omröstning väntas och minister polisanmäls Næste artikel Tung svensk-iransk förening förlorar 90-konto Tung svensk-iransk förening förlorar 90-konto
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.