Överblick: Ny omröstning väntas och minister polisanmäls

I eftermiddag kommer besked om ny regering. SD vill inte att M tar deras stöd för givet. Minister polisanmäls och kommer utredas av särskilda åklagarkammaren. Båda misstänkta spionerna har arbetat på Säkerhetspolisen.

Det var budgetreservationen av M, KD och SD som röstades igenom under gårdagen i riksdagen. Strax efter meddelade MP att de lämnar regeringen, eftersom de inte vill regera med den budgeten. Det är alltså en budget som omfördelar omkring 20 miljarder av de 74 miljarder kronor som regeringen vill satsa.

Det gör att den nyvalda statsministern Magdalena Andersson (S) fick entledigas bara timmar efter att hon röstats igenom. Enligt riksdagens kammarkansli måste det hållas en ny omröstning om MP inte längre vill sitta i regeringen.

Under torsdagen ska talmannen hålla samtal med alla partier. Men det har ännu inte skett någon ändring i vilka partier som är beredda att släppa fram Andersson i ytterligare en statsministeromröstning. Talmannen kommer i eftermiddag meddela om vägen framåt.

Det nya läget innebär att en ny statsministeromröstning kan ske tidigast på måndag nästa vecka, enligt DN. Det formella tillträdandet sker vid en skifteskonselj på slottet, då statsministern och den nya regeringen tillträder. Till dess har landet fortsatt en övergångsregering som leds av S och MP.

SD i regering

Tidigare har M och KD meddelat att de inte kommer låta SD sitta med i den regering som de eventuellt bildar efter valet med stöd av SD. I en intervju med TT inför SD:s landsdagar i Karlstad som inleds i dag, säger deras partisekreterare Richard Jomshof att SD vill sitta i den regeringen.

– Vi kommer att kräva inflytande i förhållande till vår storlek och våra mandat, säger partisekreteraren.

Han säger att han stött på Moderater som tror att SD:s stöd är givet.

– Så funkar det inte, en del av det som är nytt och tydligt är att vi ger Åkesson mandatet att lämna förhandlingar om vi inte får genomslag för vår politik.

Thomas Eneroth (S) polisanmäls

Infrastrukturminister Eneroth har polisanmälts för den händelse som ägde rum på S-kongressen för några veckor sedan. Han har anklagats för sexuellt olämpligt beteende efter att enligt misstankarna tagit en kvinnlig kollega på rumpan. Men partiets egna utredning är nedlagd.

Men en polisanmälan har gjorts och det blir nu ett ärende som kommer hanteras av särskilda åklagarkammaren, där fall som rör poliser eller högt uppsatta politiker hamnar. Enligt Expressen har ingen förundersökning ännu inletts.

Spionbröder jobbade på Säpo

Två män har häktats på sannolika skäl misstänkta för grovt spioneri. En av männen var vid gripandet en högt uppsatt chef på en myndighet. Enligt uppgifter till SVT är de två männen bröder och båda har under en tid arbetat på Säkerhetspolisen.

Åklagaren menar att bröderna har gått främmande makt till handa och brotten misstänks ha begåtts mellan mars 2011 och september 2021.

Forrige artikel Tufft med ny vaccineringsinsats: ”Regionerna tappar personal” Tufft med ny vaccineringsinsats: ”Regionerna tappar personal” Næste artikel Överblick: Talmannen i ordkrig med MP och ny variant mest muterad hittills Överblick: Talmannen i ordkrig med MP och ny variant mest muterad hittills
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.